More


  Președintele PNL, Crin Antonescu: „Este nevoie de mult calm în USL”

  =

  pnl01

  Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a susţinut ieri, de la ora 18.00, o conferinţă de presă în sala de protocol a Aeroportului Satu Mare. În ceea ce privește alegerile din 2016, liderul naţional al PNL a spus că este pentru reintroducerea sistemului de alegere în două tururi de scrutin a primarilor și a președinților de consilii județene. Întrebat vizavi de ultimele evenimente din interiorul Uniunii Social Liberale, copreşedintele naţional al USL a îndemnat la “mult calm”. Liderul PNL a fost însoţit de către ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni Cristian David, europarlamentarii Ovidiu Silaghi şi Eduard Hellvig, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef.

  Îndemn la calm în USL
  Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri că subscrie la ideea liderului PSD Liviu Dragnea că sunt destule lucruri de clarificat în interiorul Uniunii Social Liberale pentru a putea merge mai departe. Preşedintele PNL a afirmat că, de regulă, iniţiativele majore trebuie discutate în conducerea partidului, motiv pentru care subiectul iniţiativei propuse de parlamentarii PNL a fost ridicat în şedinţa Biroului Permanent Naţional de săptămâna trecută. “Subscriu la ideea că sunt destule lucruri de clarificat în interiorul Uniunii pentru ca să putem merge mai departe aşa cum ne-am angajat în faţa cetăţenilor României care ne-au dat votul. Înțeleg că Liviu Dragnea are o nemulțumire pentru că există o inițiativă a unor parlamentari liberali. Noi am avut, nu în programul de guvernare, o înțelegere între noi, dar şi la nivelul USL, despre pachetul de legi electorale. Într-adevăr o vom face. E bine ca inițiativele majore să încercăm să le avem împreună. Eu știu vreo trei acte politice majore, mai importante decât alegerile de peste trei ani, care s-au luat fără consultare în USL, care fac efecte și e neplăcut. Cred că trebuie mult calm și să așezăm niște lucruri”, a declarat copreşedintele naţional al USL, Crin Antonescu.

  “Alegerea primarilor şi a şefilor de CJ, în două tururi”
  Preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a manifestat pentru alegerea primarilor şi a şefilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin, după cum susţine revenirea la alegerea pe liste a deputaţilor. În plus, liderul PNL s-a pronunţat împotriva revenirii la sistemul alegerii indirecte a şefilor de consilii judeţene de către consilierii judeţeni şi a pledat pentru introducerea aceluiaşi sistem de vot direct în două tururi de la primari şi în cazul preşedinţilor de consilii judeţene. Preşedintele PNL a spus că este pentru reintroducerea sistemului de alegere în două tururi de scrutin a primarilor, precizând însă că sunt foarte mulţi primari ai PNL în funcţie care “nu îndrăgesc foarte mult ideea asta”.

  O problemă de legitimitate
  Crin Antonescu a susţinut că i se pare normal să existe două tururi de scrutin la primari, deoarece în acest sistem s-ar asigura reprezentarea mai bună a voinţei electorale, iar modificarea legii electorale în acest sens nu va însemna favorizarea unui partid sau altul. “Dacă în anul 2012 aveam alegeri în două tururi la primari, cred eu, 90% din primarii actuali câştigau. Unii câştigau din primul tur, pentru că luau 50% plus unu din voturi, alţii, mulţi, câştigau şi în turul doi. În general, în cele mai multe localităţi din România, primarii sunt destul de puternici şi câştigau şi dintr-un tur şi din două”, a precizat Crin Antonescu. Liderul PNL a subliniat că sistemul de vot într-un singur tur pentru primari “blochează cumva sistemul politic, minimizează şansa schimbării, şansa unei anumite ventilaţii politice”. “Un primar, ca şi un parlamentar, ca toţi aleşii, trebuie să aibă cumva asupra lui presiunea perspectivei alegerilor, pentru că, dacă ştie că are un avantaj pe care i-l dă prezenţa în funcţie şi un singur tur, atunci sigur că este mai relaxat. Cred că este normal şi pentru comunitate şi pentru primari înşişi să existe alegeri în două tururi”, a mai declarat preşedintele PNL. Totodată, Antonescu a precizat că şi în cazul parlamentarelor ar trebui aplicat sistemul în două tururi, dar în cazul Camerei Deputaţilor consideră oportun să se revină la sistemul de listă. “Este părerea mea personală, nu am făcut o discuţie definitivă nici în partid şi de asemenea, cum spune şi domnul Dragnea pe bună dreptate, nici în USL. O vom face. Nu este cea mai mare urgenţă a acestei coaliţii şi a agendei publice din România în acest moment”, a mai spus liderul PNL.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img