More

  Primul sunat de clopoţel în şcoli

  primsu

  Odată cu deschiderea oficială a noului an şcolar, în multe şcoli din judeţ vor fi organizate azi şi manifestări dedicate aniversării acestora sau vor fi inaugurate noi săli de clasă. Spre exemplu, Colegiul Economic “Gheorghe Dragoş” va sărbători 90 de ani de la înfiinţare, iar la Colegiul Naţional “Doamna Stanca” va fi inaugurat un nou corp de clădire.

  Festivităţile de început de an şcolar vor începe azi, cu mici excepţii, de la ora 9.00, şi vor avea loc în curţile unităţilor şcolare, dacă vremea va permite, sau în sălile festive, dacă va fi vreme urâtă. Unele şcoli, însă, vor sărbători, odată cu debutul noului an şcolar, şi aniversarea lor sau inaugurarea unor noi corpuri de clădire.
  Festivitatea de deschidere de an şcolar la Colegiul Economic “Gheorghe Dragoş” va începe de la ora 9.30, urmată, după repartizarea elevilor de clasa a IX-a, de manifestările organizate la împlinirea a 90 de ani de la înfiinţarea liceului. Cu această ocazie va fi dezvelită o placă comemorativă “Gheorghe Dragoş”, donată de nepoata acestuia, profesorul universitar Liliana Dragoş. La eveniment au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, Primăriei municipiului Satu Mare, Inspectoratului Şcolar Judeţean precum şi a altor instituţii din judeţ. Totodată, la Colegiul Naţional “Doamna Stanca” va fi inaugurat azi, odată cu manifestările prilejuite de debutul noului an şcolar, şi noul corp de clădire.
  Cei circa 50.000 de elevi sătmăreni se vor întoarce începând de azi pe băncile şcolii. Anul şcolar 2013-2014 include 36 săptămâni de şcoală, însumând 176 de zile lucrătoare, cu excepţia claselor terminale din învăţământul liceal, care vor avea doar 33 de săptămâni de cursuri şi a claselor de a VIII-a, cu 35 de săptămâni. Cursurile din semestrul întâi se desfăşoară în perioada 16 septembrie 2013 – 1 februarie 2014, iar cele din semestrul doi în perioada 10 februarie – 20 iunie.
  Conform celor declarate de către inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, Mariana Roman, unităţile de învăţământ din judeţ sunt pregătite pentru începerea noului an şcolar. Astfel, din cele 134 de şcoli cu personalitate juridică, din care 66 în mediul urban şi 68 în mediul rural, respectiv 176 de şcoli arondate acestor structuri, şase şcoli sunt în curs de obţinere a avizului sanitar, în timp ce alte şase şcoli nu pot obţine aceste avize pentru că nu au grupuri sanitare sau surse de apă potabilă în interiorul clădirilor. În rest, toate şcolile au obţinut avizul sanitar.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE