Timp de două zile, sâmbătă şi duminică, capitala Ţării Oaşului a găzduit Festivalul Regional al Patrimoniului Culinar Carpatic, eveniment care a fost organizat în cadrul proiectului “Reţeaua Patrimoniului Culinar Carpatic”, de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Satu Mare, în colaborare cu Asociaţia Ecologic din Baia Mare, Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oaş, Asociaţia Culturală Mara-Oaş şi Muzeul Ţării Oaşului, în parteneriat cu Asociaţia de Turism din Ivano-Frankivsk, Consiliul local Ivano-Frankivsk din Ucraina, Asociaţia EcoLogic – judeţul Maramureş, Camera de Comert şi Industrie din Slovacia şi Asociaţia Szamos-bazár din Ungaria. Cu această ocazie, a avut loc şi un simpozion despre tradiţii şi obiceiuri culinare.
Simpozion despre tradiţii, obiceiuri culinare şi meşteşuguri
Înainte de deschiderea oficială, la sediul Protopopiatului Ortodox din Negrești Oaș a fost organizat un simpozion despre tradiții, obiceiuri culinare și meșteșuguri. În cadrul acestuia au avut loc mai multe prezentări pe teme precum “Gastronomie şi meşteșuguri – istorie și tradiție”, “rețetele Bunicii” și discuții libere despre proiecte, activități transfrontaliere și probleme legate de comerțul transfrontalier de alimente.
Directorul Camerei de Comerț și Industrie Satu Mare, Daniela Culic, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură Negrești Oaș, Natalia Lazăr, și primarul Aurelia Fedorca au vorbit despre importanța păstrării tradițiilor. În sală au fost prezenți și partenerii de proiect din Ucraina, Ungaria dar și din orașele învecinate. Oamenii de cultură, consilierii locali dar și toți invitații din sală au avut doar cuvinte de laudă pentru inițiativa proiectului.
Tradiţia şi obiceiurile merg mai departe în Oaş
Manifestările s-au mutat în aer liber la Muzeul Țării Oașului. Zeci de oficialități, oameni de cultură, artiști dar și simpli cetățeni s-au adunat în jurul ciupercii din incinta muzeului pentru a da startul celor două zile de festival. Cuvântul de deschidere l-au avut principalii oameni implicați în proiect, care și-au manifestat bucuria organizării evenimentului la Negrești Oaș. ”Sunt foarte încântată că am avut șansa de a organiza acest festival aici. Astfel încercăm tot mai mult să contribuim și noi la păstrarea tradiției în fiecare regiune”, a declarat Daniela Culic. „Mă bucur că acest festival poate fi găzduit de oșeni. În aceste zile Negreștiul a devenit capitala tradițiilor din această regiune. Astăzi Muzeul Țării Oașului este viu și ne bucurăm că avem oaspeți de seamă alături de noi”, a spus şi primarul Aurelia Fedorca.
Conducerea Consiliului Județean a felicitat organizatorii pentru bunul mers al festivalului și i-au asigurat de sprijin în derularea proiectului pe mai departe. ”E foarte important acest eveniment pentru că ne permite să promovăm județul Satu Mare sub diferite forme. Este clar că tradițiile sunt cel mai bine păstrate în zona Oașului și este o mândrie acest lucru”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ștef. Totodată, vicepreședintele Mircea Govor s-a declarat mulțumit de eveniment și a afirmat că este o zi splendidă într-un loc special. “Tradiția și obiceiurile merg mai departe, iar această manifestare se potrivește perfect Țării Oașului”, a mai adăugat Mircea Govor.
Apoi, primarul Aurelia Fedorca a profitat de importanța evenimentului și a premiat doi tineri din Negrești Oaș pentru rezultatele excepționale de la diverse competiții. Este vorba despre Andrei Viorel Bud, negreșteanul care ani la rând este medaliat la olimpiadele de matematică, și Vasile Conț, care este campion național la o cursă de 3.000 de metri, fiecare primind câte 2.000 de lei și o diplomă de excelență din partea Primăriei și Consiliului Local Negrești Oaș.
Degustări gratuite şi spectacole
La standurile amenajate cu această ocazie, vizitatorii au avut ocazia să facă degustări gratuite de produse tradiționale, precum pâine de porumb, gemuri, miere şi dulceţuri, diferite prăjituri, cozonaci, fructe, beleş cu varză, cartofi, brânză și gem de prune, ștrudli, fancuri cu gem, diferite plăcinte umplute, “boace”, “brânzoici”, “gomboț” cu prune, gulas, cârnați și șuncă afumată, pălincă şi alte băuturi distilate, vinuri, băuturi răcoritoare, precum și apă minerală și multe altele. Pe lângă mâncare, au mai fost expuse costume populare și accesorii din fiecare zonă din regiune, cele din Oaș fiind mai căutate. Organizatorii au pregătit și un program folcloric, în noua ciupercă evoluând interpreţi precum Maria Tripon și Ansamblul Sânzienele, formația Pionierii și Petrică Mureşan.