More  Probleme cu naveta pentru profesorii sătmăreni

  - Advertisement -

  dialog

  Sindicaliştii sătmăreni s-au întâlnit ieri cu autorităţile judeţene şi o parte dintre parlamentarii judeţului. Au fost prezentate revendicările din învăţământ, respectiv cele care privesc modificarea urgentă a Legii Dialogului Social. Astfel, sindicaliştii afiliaţi Cartel Alfa susţin că trebuie de urgenţă modificată Legea 62 privind Dialogul Social, şi asta pentru că prin aceasta doar 30% dintre salariaţii de la nivel naţional au contracte de muncă colective. Parlamentarul USL Octavian Petric le-a arătat sindicaliştilor că o parte dintre promisiunile electorale au fost îndeplinite de Guvernul Ponta.
  Pe de altă parte, liderul de sindicat din Învăţământul Preuniversitar a prezentat revendicările salariaţilor din domeniu dar şi ce probleme sunt la nivel de judeţ. Printre ele şi decontarea navetei pe care o fac cadrele didactice. Ioan Drăgan i-a înmânat prefectului un memoriu cu revendicările dascălilor sătmăreni dar şi o informare privind decontul navetei. În judeţ sunt 119 profesori de la 19 unităţi care întâmpină probleme la decontul navetei. Împotriva şcolilor din Ardud, Hodod, Liceul Teoretic Negreşti Oaş au fost deschise procese în instanță iar în cazurile din Pomi și Valea Vinului s-a apelat deja la executor judecătoresc. Drăgan a explicat că nu sunt sume foarte mari, însă problema de fond o reprezintă faptul că există legislație clară care nu este aplicată. “Avem şi procese câştigate, unii nu au vrut să deconteze şi am mers cu executor. Nu vrem acest lucru pentru că înseamnă blocarea conturilor şi poate fi un efect de bumerang, de aceea solicităm Instituţiei Prefectului atenţionarea primarilor”, a afirmat Drăgan. Conducerea Primăriei Satu Mare a explicat care este situaţia cu privire la decontul navetei profesorilor. De asemenea, prefectul Eugeniu Avram a spus că va solicita tuturor primăriilor situații cu privire la decontul navetelor și va interveni acolo unde va fi cazul. “Am să solicit o informaţie concretă, reală, pe fiecare unitate administrativ teritorială şi acolo unde sunt probleme voi interveni categoric să atenţionez primarii, Consiliile locale, că au responsabilitate din acest punct de vedere. Asta va fi o prioritate pentru mine”, a afirmat Avram.
  În final, prefectul Eugeniu Avram a declarat că la nivel local se doreşte o mediere a problemelor ce ţin de sindicate şi patronate, dar cele care nu pot fii rezolvate aici vor ajunge pe masa Guvernului. Recent sindicaliştii sătmăreni din învăţământ au pichetat sediul Prefecturii. Ei au dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la slaba finanţare a învăţământului şi proasta salarizare din sistem.
  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts