More



    Serviciile medicale de bază au intrat în dezbatere

    spital

    Ministerul Sănătăţii a făcut publice actele care reglementează pachetul de bază de servicii medicale de care vor putea beneficia pacienţii în mod gratuit, indiferent dacă plătesc sau nu asigurare de sănătate. Actuala formă este încă în dezbatere publică până pe 1 noiembrie. Începând cu 2014, asistenţa medicala se va acorda în România prin pachetul de bază, pachetul programelor naţionale şi pachetul de asigurări suplimentare private. Primele două sunt gratuite pentru toţi cetăţenii în timp ce pentru asigurările private mai sunt aşteptate actele normative care să le reglementeze. Ministerul Sănătăţii a publicat pe site-ul instituţiei patru documente care delimitează serviciile medicale ce vor fi accesibile pacienţilor în mod gratuit. Acestea detailează în ce va consta pachetul de servicii medicale de bază oferit în spital, în policlinici, la medicul de familie şi în cadrul asistenţei medicale primare. Acest pachet va include şi medicina de urgenţă.
    Medicul de familie va oferi gratuit consultaţii pentru copiii de până la 18 ani şi va oferi servicii medicale minimale. Din documentele publicate reiese că la nivelul ministerului încearcă să se pună un mai mare accent pe medicina de familie şi pe cea din ambulatoriu astfel încât să se ajungă la o degrevare a spitalelor prin limitarea numărului şi afecţiunilor care presupun zile de internare. Astfel Ministerul Sănătăţii a decis că va trebui majorat bugetul ce revine medicilor de familie, dat fiind că aceştia sunt primii care intră în contact cu pacientul. Vizita la medicul de familie, fiind prima vizită medicală a unui pacient, ar contribui, în viziunea Ministerului, la depistarea precoce a bolilor sporind şansele de vindecare şi de asemenea micşorând costurile sistemului de sănătate cu pacientul respectiv. Acesta este şi motivul pentru care pachetul prevede ca pentru cele mai multe afecţiuni să se beneficieze de patru consultaţii gratuite, ca analizele de bază de sânge să poată fi realizate gratuit la policlinici şi ca medicii de familie să fie obligaţi să consulte copiii de până la 18 ani.
    În documentul referitor la spitalizare, Ministerul prevede că o serie de afecţiuni care la noi necesită internare, pot fi tratate şi la domiciliu fără ca să fie nevoie ca pacientul să rămână la spital şi peste noapte. Se doreşte în acest sens micşorarea graduală a numărului de zile de spitalizare pentru o listă întreagă de afecţiuni, multe dintre ele fiind folosite de spital doar pentru a-şi mări încasările de la casele de asigurări în condiţiile în care pacienţii suferinzi nu necesitau neapărat internare şi puteau fi trataţi şi acasă. Printre bolile care nu ar mai necesita internare sau pentru care ar trebui redus numărul de zile de spitalizare se numără o serie de afecţiuni uşoare cum ar fi obezitatea datorată excesului caloric, cefaleele, otitele, rinitele sau conjunctivita cronică dar şi pneumoniile virale, ateroscleroza cerebrală, cardiomiopatiile ischemice, hepatita alcoolica si pancreatita alcoolica şi fracturile multiple de coaste. În total peste 300 de diagnostice care vor ajunge să fie trecute pe această listă negativă şi pentru care nu se vor mai opera internări.
    Programele naţionale şi 82 de analize rămân gratuite precum şi investigaţiile realizate în ambulatoriul de specialitate în funcţie de faza în care se află afecţiunea pacientului. O mare parte din activitatea medicală va ajunge în ambulatoriu unde se presupune existenţa unui număr maxim de investigaţii de care un pacient va putea beneficia în faza cronică sau acută a bolii, acestea fiind de obicei cuprinse între 4 şi 2 consultaţii gratuite. Serviciile medicale din cadrul celor 18 programe naţionale de sănătate cum este cel pentru oncologie, diabet, transplant, ortopedie sau boli cardiovasculare vor fi oferite tot în cadrul pachetului de bază în mod gratuit şi vor fi accesibile şi de pacienţii asiguraţi dar şi de cei neasiguraţi. Tot în cadrul pachetului de bază va fi asigurat un număr de 82 de analize şi un număr de proceduri efectuate în policlinică. Printre acestea se numără endoscopiile, colonoscopiile, biopsia de col uterin, reducerile şi imobilizările de diferite fracturi.
    Problemele sunt în ceea ce priveşte diminuarea pachetului pentru asiguraţi. Dat fiind faptul că pachetul minimal oferit până acum neasiguraţilor este asimilat pachetului de bază, practic asiguraţii vor beneficia de mai puţine servicii medicale decât până acum deşi vor plăti în continuare aceaşi contribuţie. Mai mult, acele servicii care nu vor fi incluse în pachetul de bază vor trebui decontate fie din buzunarul propriu fie prin încheierea unor asigurări de sănătate private. Asta însemnă că vom plăti mai mult pentru sănătate şi că banii vor merge către mediul privat care înainte de toate trebuie să genereze profit. În timp ce bolnavii cronici, care au nevoie de fonduri mai mari pentru tratament vor rămâne în continuare doar în grija statului.
    Silvia Spanciu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE