Cinci construcţii stau să cadă la cel mai mic cutremur, a precizat inginerul Angel Bustan din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții Satu Mare. Printre acestea se numără şi stadionul Olimpia, expertizat în cursul anului 2007. Afirmaţia a fost făcută în cadrul şedinţei ordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare. În schimb, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, contestă veridicitatea documentaţiei, solicitând o nouă expertizare tehnică. Acesta a precizat că la mijloc ar fi vorba despre o inginerie prin care anumite persoane ar fi vrut să pună mâna pe terenul de sub stadion.
O nouă expertizare a stadionului Olimpia
Cinci construcţii stau să cadă la cel mai mic cutremur, a precizat inginerul Angel Bustan din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) Satu Mare. Este vorba despre Biserica Ortodoxă din Babţa, Biserica Reformată din Hodod, Hotelul Oşanu din Negreşti Oaş, celebra deja clădire de pe strada Rândunelelor, care se mai ţine doar în nişte bârne de lemn, un bloc din Micro 15, respectiv stadionul Olimpia.
Inginerul Angel Bustan a precizat că în cazul stadionului Olimpia ar exista o expertiză realizată în anul 2007, conform căreia structura de rezistenţă a obiectivului nu ar susţine o “competiţie de anvergură”.
La polul opus, preşedintele Consiliului Judeţan, Adrian Ştef, a contestat veridicitatea datelor expuse în respectiva documentaţie. Mai mult, Adrian Ştef a precizat că anumite persoane urmăreau să pună mâna pe terenul de sub stadionul Olimpia în mai multe etape, una dintre acestea fiind închiderea şi demolarea stadionului, iar al doilea pas urma să fie desfiinţarea echipei fanion a judeţului, procedură care a fost la un pas să se şi realizeze. Adrian Ştef a declarat că se va realiza o altă expertiză care să arate starea construcţiei.
Un exerciţiu cu rateuri
Exerciţiul militar care a avut loc în luna septembrie a acestui an pe Aeroportul Satu Mare nu a mers tocmai strună, susţine directorul Aeroportului Satu Mare, Nicolae Fechete. Confrom aceleiaşi surse, mijloacele de comunicare, adică telefoanele şi staţiile de emisie-recepţie, au cedat după circa o jumătate de oră din cauza expunerii în mediul umed. Nicolae Fechete a mai contestat şi maniera în care au fost extrase victimele rezultate în urma simulării prăbuşirii unei aeronave pe Aeroportul Satu Mare. De asemenea, Nicolae Fechete a precizat că se impune reactualizarea listei cu factorii de răspundere, dotarea cu mijloace de comuncaţie acvarezistente, respectiv pregătirea mai eficientă a personalului specializat în astfel de intervenţii.
“Nu vreau polemică, dar văd că domnul director Fechete prea ne verifică pe toţi”, a replicat la aceste observaţii şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Someş (ISU) Satu Mare, coloneul Dan Gheorghe. Acesta a precizat că deşi mijloacele de comunicaţie au căzut, factorii de decizie au reuşit să se regrupeze şi să comunice “prin viu grai”. Colonelul Dan Gheorghe nu i-a rămas dator lui Nicolae Fechete, cerând “o relaţie mai apropiată cu unitatea de aviaţie, aveam pretenţia să conlucrăm mai mult”. Acesta a ţinut să precizeze că şeful ISU este comandantul unei astfel de operaţiuni. În final, prefectul Eugeniu Avram a declarat că va organiza o şedinţă tehnică în care se vor dezbate toate aceste lucruri.
Ciprian Bâtea