More


  Varză din plin, cumpărători ioc

  - Advertisement -

  varza

  Comercianţii de varză din pieţele sătmărene se plâng că, cel puţin deocamdată, vânzările merg prost deşi a început sezonul conservării verzei pentru iarnă. Pieţele sătmărene sunt destul de bine aprovizionate cu varză, însă cumpărătorii se lasă aşteptaţi. Aceştia consideră că preţul este destul de piperat şi aşteaptă să mai scadă.

  Varză de două categorii
  În pieţele sătmărene ajung, în ultima perioadă, cantităţi tot mai mari de varză, mai ales că a început deja sezonul în care gospodinele pun varză la murat pentru iarnă. Sătmărenii mai pricepuţi spun că cei care vor să-şi cumpere varză trebuie să fie atenţi, pentru că în pieţe sunt două categorii de varză. Recomandată este varza românească, care are frunze mai subţiri şi este mai turtită şi care este bună pentru pus la murat atât întreagă, cât şi mărunţită. În schimb, în pieţe se mai găseşte şi aşa-zisă varză ungurească, care este mai rotundă, are frunzele mai groase şi mai rigide şi nu este recomandată pentru a fi pusă la murat pentru că nu rezistă până primăvara. “Varza ungurească nu este bună nici măcar pentru sarmale, însă este mai ieftină şi mulţi sunt atraşi de preţ. Însă nu o recomand decât eventual pentru cei care vor să o pună la murat mărunţită”, ne-a declarat una dintre gospodinele aflate ieri în Piaţa Mare.
  Precupeţii ştiu de acest aspect şi încearcă să înşele vigilenţa potenţialilor cumpărători amestecând verzele şi afirmând că este produsă la Pişcolt, Halmeu sau în alte zone ale judeţului.

  Preţuri considerate încă mari
  În ceea ce priveşte preţurile, acestea sunt considerate încă mari de cumpărători. Dacă varza românească are preţuri cuprinse între 1 şi 1,5 lei/kg, cu posibilităţi de negociere la cantităţi mai mari, varza ungurească se vinde peste tot la 1 leu/kg. Cei care nu au posibilitatea să o facă acasă, o pot lua mărunţită direct din piaţa la preţul de 15 lei săculeţul care are aproximativ 10 kg. “Preţurile sunt la fel ca şi cele de anul trecut la începutul sezonului. Ulterior, preţul a scăzut la 80 de bani kilogramul şi foarte probabil la fel se va întâmpla şi în acest an. Oricum, în prezent sunt mult prea mari ca să mă tenteze”, a spus o sătmăreancă.
  Pe de altă parte, comercianţii se plâng de faptul că vânzările merg foarte prost în această perioadă. “Nu vindem cine ştie ce. Azi nu am vândut deloc. Oricum, de acum înainte este sezonul verzei şi ne aşteptăm ca vânzările să mai crească. Cei interesaţi mai au timp mai bine de o lună să-şi procure varză pentru murat”, ne-a declarat unul dintre precupeţi. Aceştia recunosc că este posibil ca în perioada următoare să mai lase din preţ, dar asta numai dacă cererea va fi mai mică decât oferta. Cum producţia de varză a fost bună în acest an, este foarte posibil ca preţurile să scadă sub cele de anul trecut.
  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img