Abuzuri muşamalizate la Căuaştodoran

În perioada 2008-2012, locuitorii comunei Căuaş au fost abonaţi la audienţele susţinute la Prefectură, reclamând abuzurile fostului primar Ioan Todoran. Cel mai vehement a fost Mihai Macari, din satul aparţinător Ghenci. Acuzaţiile, vizând afacerile primarului pe seama banului public, erau extrem de grave. Pentru a dovedi că acuzaţiile lor sunt fondate, unii dintre localnici au depus plângeri penale împotriva fostului edil. Timpul a trecut, Ioan Todoran a pierdut alegerile locale de anul trecut, fiind sancţionat de populaţie. Însă localnicii sunt nemulţumiţi că acesta nu răspunde penal pentru abuzurile sale, procurorii acordându-i în mod dubios Neînceperea Urmăririi Penale (NUP) în majoritatea cauzelor în care a fost reclamat.

O căruţă de bani pentru primărie
Cea mai dubioasă afacere a fostului primar Ioan Todoran o constituie achiziţionarea fostului sediu al Primăriei Căuaş. La insistenţele primarului Todoran, Consiliul Local a aprobat în 2008 răscumpărarea sediului Primăriei cu suma de 120.000 de euro. Edilul şef şi-a pregătit bine afacerea, comandând anterior o expertiză care arăta că imobilul valorează 160.000 de euro. Sediul era revendicat de o moştenitoare misterioasă din Ungaria, pe nume Kavasi Anna, reprezentată de avocatul Szekelyi Janos. Imediat după ce a obţinut aprobarea consilierilor locali, primarul Todoran a virat suma de 120.000 de euro în contul avocatului careian Szekelyi, deşi ar fi fost normal să intre într-un cont deschis pe numele vânzătorului, respectiv cetăţeanul ungar Kavasi Anna. Astfel, autorităţile au pierdut urma banilor, neavând nicio certitudine că au ajuns cu toţii în posesia moştenitoarei, fără să se piardă pe drum o parte din ei. De asemenea, statul român n-a căpătat absolut niciun leu din taxele care i-ar fi revenit de pe urma unei asemenea tranzacţii.

Grădiniţă la preţ supernegociat
O altă afacere dubioasă a constituit-o achiziţia clădirii în care funcţionează grădiniţa din satul aparţinător Ghenci. Iniţial, potrivit unui anunţ de mică publicitate apărut într-un cotidian judeţean de limbă maghiară, clădirea era oferită spre vânzare cu suma de 85.000 lei, cu posibilitatea de negociere. În 2007, primarul Todoran a reuşit să convingă Consiliul Local să-l mandateze să negocieze cu proprietarii cumpărarea imobilului în cauză. Edilul şef a negociat după metode numai de el ştiute, anunţând că preţul final convenit de ambele părţi este de 120.000 de lei. Cu alte cuvinte, după negocierile intense şi istovitoare, administraţia locală a plătit cu 35.000 de lei mai mult decât a solicitat proprietarul.

Plângeri penale soldate cu NUP
În urma plângerilor penale depuse de câţiva localnici, ex-primarul Ioan Todoran a fost cercetat penal pentru abuz în serviciu. Pe lângă cele două achiziţii suspecte de imobile, alte plângeri vizau afacerile edilului şef cu materialele de construcţie achiziţionate pentru reabilitarea unor imobile aflate în proprietatea administraţiei locale, cu pietruirile de drumuri, cu retrocedările de terenuri, respectiv alte abuzuri ale fostului primar. După ce a pierdut anul trecut fotoliul de primar, localnicii s-au aşteptat ca Todoran să răspundă în faţa legii pentru faptele sale. Spre surprinderea lor, acesta a fost cadorisit cu NUP-uri în serie de către procurori. “Nu înţeleg cum este posibil aşa ceva. A săvârşit o grămadă de ilegalităţi pe care noi le-am dovedit cu acte, iar acum scapă basma curată. Cerem autorităţilor statului să pună capăt acestor muşamalizări ordinare. Localnicii sunt revoltaţi de ceea se se întâmplă în comuna noastră, mai ales că şi actualul primar o ia pe urmele celuilalt dacă tot a observat că abuzurile rămân nesancţionate”, ne-a declarat Mihai Macari din Ghenci.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts