More  Contrabandă cu dublă cetăţenie

  halmeu

  Contrabandiştii profită din plin de prevederile legii privind dubla cetăţenie, adoptată de Ungaria. Dându-se ba cetăţeni maghiari, ba cetăţeni români sau ucraineni, contrabandiştii reuşesc să scape de braţul nu prea lung al legii. Vameşii şi poliţiştii de frontieră nu pot să facă absolut nimic împotriva fenomenului, lucru de care contrabandiştii profită din plin. Chiar dacă sunt prinşi a doua oară, contrabandiştii se aleg cu dosare penale pe ambele identităţi, însă nu pot fi consideraţi recidivişti.

  Jonglerii cu identităţile
  Legea dublei cetăţenii, adoptată de statul ungar, a fost imediat folosită de contrabandiştii de ţigări din România şi Ucraina, care introduc ţigări în ţară prin Vama Halmeu. Când sunt prinşi cu ţigări pentru prima dată, contrabandiştii sătmăreni şi cei ucraineni prezintă actele de identitate emise de statul maghiar. Vameşii şi poliţiştii de frontieră confiscă ţigările, chiar şi autoturismele dacă au amenajate locaşuri speciale pentru ascunderea ţigărilor, iar pe numele contrabandiştilor întocmesc dosare penale.
  Când sunt prinşi din nou, contrabandiştii cu dublă cetăţenie prezintă actele de identitate emise de autorităţile române sau ucrainene, după caz. Aceştia se aleg din nou cu ţigările confiscate şi cu dosare pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă. Deşi vameşii şi poliţiştii de frontieră ştiu că i-au mai prins în trecut, fiind în recidivă, nu au ce să le facă. Îşi găsesc consolarea în faptul că, în cazul în care vor fi prinşi din nou, vor putea fi dovediţi ca recidivişti, indiferent ce paşaport prezintă la control.

  Recidivă fentată lejer
  Dubla cetăţenie îi ajută pe contrabandişti să scape de rigorile legii. “Degeaba l-ai prins cu ţigări, pentru că îţi dă paşaportul emis de statul ungar. Indiferent că e român sau ucrainean, îi faci dosar penal pe numele înscris în paşaportul unguresc. Apoi îi întocmeşti un dosar penal care nu are nicio finalitate. Hai să zicem că pe cei din România i-ai mai putea găsi cumva, însă în cazul ucrainenilor lucrezi degeaba. Dacă nu mai foloseşte niciodată paşaportul unguresc, prezentând tot timpul paşaportul ucrainean, nu ai cum să-l tragi la răspundere. Contrabandiştii cunosc aceste aspecte şi le speculează la maximum”, ne-a declarat un poliţist de frontieră din Vama Halmeu.
  Vameşii şi poliţiştii de frontieră nu au cum să dovedească nici recidiva contrabandiştilor. “Pur şi simplu nu avem ce să le facem. Ştim că i-am prins cu ţigări în trecut, îi recunoaştem după feţe sau după maşini. Însă o dată se legitimează cu paşaportul maghiar, iar a doua oară cu cel românesc. La fel procedează şi cetăţenii ucraineni care se ocupă cu contrabanda de ţigări şi au dobândit dubla cetăţenie. Li se face un dosar penal, iar apoi altul, fără să poată fi dovediţi ca recidivişti. Degeaba ştii că e una şi aceeaşi persoană, căci în baza noastră de date apare cu paşapoarte diferite, emise de ţări diferite şi având serii diferite”, ne-a declarat un vameş din Vama Halmeu.

  Maşini confiscate şi răscumpărate
  Contrabandiştii de ţigări ucrainene au mai identificat o metodă de lucru pentru a-şi reduce pierderile. După ce autorităţile vamale le-au confiscat maşinile în care au amenajat locaşuri speciale pentru ascunderea ţigărilor, contrabandiştii se prezintă la licitaţiile organizate de Finanţe. În mod direct sau prin intermediari, contrabandiştii îşi cumpără din nou fostele maşini. Întrucât e vorba de autoturisme vechi, statul le vinde la preţuri reduse. Contrabandiştii de ţigări optează pentru rable pentru a-şi diminua eventualele pierderi cauzate de confiscări.
  Vameşii şi poliţiştii de frontieră s-au confruntat deja cu mai multe cazuri în care acelaşi contrabandist a fost prins cu ţigări ascunse în aceeaşi maşină, deşi aceasta îi fusese confiscată. Întrucât nu au o evidenţă privind locaşurile speciale din fiecare maşină confiscată, vameşii şi poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să petreacă din nou ore în şir căutând locaşurile ascunse, ajungând uneori la dezmenbrarea aproape integrală a autoturismului. Cu alte cuvinte, ajung să facă de două ori acelaşi lucru.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE