Directorul Pintea, arestat pentru luare de mităpintea2

Directorul APIA Satu Mare, Viorel Pintea, a fost arestat ieri după ce, duminică seară, a fost prins în flagrant de procurorii DNA în timp ce primea o mită de 3.000 de euro de la un fermier. Pintea a cerut banii pentru a nu controla activităţile fermierului, care beneficiase de finanţări europene substanţiale pentru înfiinţarea unor culturi de viţă de vie. Directorul APIA mai primise anul trecut de la fermierul denunţător 2.500 euro şi 3.000 lei, iar acum vroia încă 3.000 de euro. Numit în funcţie în 2006, cu sprijinul PDL, Viorel Pintea a reuşit să se menţină la conducerea APIA Satu Mare timp de şapte ani, în pofida numeroaselor suspiciuni de corupţie care au planat asupra sa. Înainte de 2006, acesta a ocupat funcţia de director al Oficiului de Cadastru şi Organizare Teritorială Satu Mare. Viorel Pintea a intrat în atenţia instituţiilor abilitate ale statului datorită averii sale fabuloase, a afacerilor imobiliare suspecte şi a matrapazlâcurilor cu subvenţii. Deşi la începutul lunii februarie a acestui an a fost detaşat la Piatra Neamţ, Viorel Pintea a dat în judecată instituţia şi s-a încăpăţânat să revină la cârma APIA Satu Mare în 3 iunie 2013. Flagrantul organizat de DNA duminică seara explică motivele încăpăţânării sale.

Prins în flagrant
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea efectuează acte de urmărire penală faţă de inculpatul Viorel Pintea, director la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată, se arată într-un comunicat de presă postat ieri dimineaţă pe site-ul DNA. Potrivit ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în cursul lunilor martie şi mai 2012, inculpatul Viorel Pintea, în calitate de director la APIA Satu Mare, a pretins unui denunţător (fermier) suma de 2.500 euro, respectiv 5.000 euro, pentru a nu dispune controale în legătură cu activităţile agricole desfăşurate de acesta, respectiv la culturile de viţă de vie pe care fermierul le deţinea în judeţul Satu Mare şi pentru care a accesat fonduri europene substanţiale.
Potrivit comunicatului de presă al DNA, din totalul sumelor pretinse, în perioada anterior menţionată, inculpatul Viorel Pintea a primit de la denunţător 2.500 euro şi 3.000 lei. Separat de sumele deja menţionate, în dimineaţa zilei de 22 noiembrie 2013, inculpatul Viorel Pintea a pretins de la denunţător suma de 3.000 euro pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, constând în nedispunerea unor controale la activităţile agricole ale denunţătorului, al căror rezultat risca să atragă o răspundere administrativă.
În după-amiaza zilei de 24 noiembrie 2013, inculpatul Viorel Pintea a primit de la denunţător suma de 3.000 euro pe care o pretinsese, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Inculpatului Viorel Pintea i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 24 noiembrie 2013, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatului Viorel Pintea pe o perioadă de 24 de ore. La instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu ofiţerii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) şi au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii, se mai arată în comunicatul de presă.
Viorel Pintea a fost prezentat ieri, în jurul orei 14.30, judecătorilor Tribunalului Satu Mare cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Judecătorii şi-au însuşit propunerea procurorilor DNA, emiţând un mandat de arestare pe 29 de zile pe numele directorului APIA Satu Mare.

Pintea va fi suspendat din funcţie
Directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, a declarat ieri dimineaţă cotidianului Gândul.info că directorul APIA Satu Mare, Viorel Pintea, reţinut după ce a fost prins luând mită, va fi suspendat din funcţie dacă va fi arestat, menţionând că Pintea are două dosare la comisia de disciplină şi este vizat de alte două controale. Potrivit directorului general al APIA, Viorel Pintea a avut mai multe probleme, fiind subiectul unor controale desfăşurate de conducerea centrală a Agenţiei. “Domnul Pintea e director la APIA dintre cei vechi, din anul 2006. Am mai avut probleme cu dânsul, are două dosare la comisia de disciplină pe subiectul unor rapoarte de control. Avem în derulare două acţiuni de control care îl privesc”, a afirmat Benu.
Un control efectuat la APIA Satu Mare în luna octombrie a anului trecut de reprezentanţii Direcţiei Generale Control şi Antifraudă din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a scos la iveală matrapazlâcurile directorului Viorel Pintea. Acesta a favorizat societatea SC Schwab Agro Prod SRL să încaseze timp de trei ani ilegal subvenţii agricole pentru o suprafaţă de aproape 700 de hectare, pe care nu o deţinea nici în arendă, nici în proprietate. Pentru a-şi acoperi fapta, Pintea a indus în eroare Oficiul de Luptă Antifraudă al Uniunii Europene. Potrivit rezultatelor controlului, abuzând de funcţia sa, Viorel Pintea a refuzat să acorde subvenţiile ce i se cuveneau fermierului Ion Vonica. După ce a pierdut în instanţă procesul cu fermierul, Pintea a achitat cheltuielile de judecată din bugetul instituţiei, deşi trebuia să le suporte din buzunarul propriu. Directorul APIA Satu Mare a mai fost acuzat de echipa de control de nerespectarea legislaţiei privind achiziţiile publice, nerespectarea prevederilor legale privind întocmirea, semnarea şi circuitul documentelor financiar- contabile şi de gestiune, respectiv nereguli în organizarea şi funcţionarea normală a arhivei instituţiei.

În vizorul DNA pentru afaceri cu terenuri
La începutul acestui an, Viorel Pintea a intrat în vizorul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru o afacere de peste 1,2 milioane de euro. Subiectul anchetei l-a constituit modul dubios în care acesta a intrat în posesia unui teren situat lângă hypermarketul Real, pe strada Careiului din Satu Mare, pe care l-a vândut omului de afaceri clujean Sorin Dan. Procurorii au pornit investigaţiile în urma diferenţelor apărute între declaraţiile de avere din 2008 şi 2009 ale şefului APIA. În declaraţia de avere din 3 octombrie 2008, la capitolul “Bunuri mobile a căror valoare depăşeşte 1000 de euro fiecare, şi bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni”, şeful APIA menţionează vânzarea unui teren din municipiul Satu Mare contra sumei de 1.237.000 de euro către omul de afaceri clujean Sorin Dan. Contractul a fost semnat în 20 iunie 2007. În următoarea declaraţie de avere, datată 1 iunie 2009, cele 1,2 milioane de euro obţinute de şeful APIA au dispărut. Banii nu apar în conturile directorului sătmărean. Cele două declaraţii de avere l-au adus pe şeful APIA şi în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate. Pintea a declarat că a investit banii primiţi în cumpărarea altor terenuri, pe care le-ar fi trecut în următoarea declaraţie de avere.
Procurorilor DNA le-a trezit suspiciuni şi contractul de donaţie prin care şeful APIA, la vremea aceea director al Oficiului de Cadastru şi Organizare Teritorială Satu Mare, a fost cadorisit cu terenul de peste un milion de euro. Donatoarele sunt două sătmărence cu care Pintea nu are nicio legătură de rudenie. Şeful APIA s-a apărat afirmând că le-a plătit pe donatoare cu bani cash şi că actul de donaţie a fost doar “modalitatea juridică” de perfectare a tranzacţiei. Procurorii nu au formulat acuzaţii la adresa lui Pintea în acest caz.

Director cu avere de nabab
Directorul Viorel Pintea deţine o avere impresionantă. Numai tabelul cu terenurile cuprinde 26 de poziţii şi se întinde pe două pagini în declaraţia de avere depusă pe anul 2012, ultima postată pe site-ul APIA. Astfel, Viorel Pintea este proprietarul a trei terenuri situate în intravilanul municipiului Satu Mare (0,18 ha, 0,18 ha, 0,08 ha), a unui teren intravilan (0,4 ha) în satul Gelu, comuna Terebeşti, a unui teren intravilan (0,05 ha) în Negreşti Oaş, a trei terenuri intravilane (0,2 ha, 0,2 ha şi 0,15 ha) în comuna Viile Satu Mare, a unui teren intravilan (0,44 ha) în satul Marginea, comuna Abram, judeţul Bihor. Pintea mai deţine un teren agricol (0,05 ha) în municipiul Satu Mare, un teren agricol (1 ha) în Petea, un teren agricol (1,15 ha) în Baba Novac, patru terenuri agricole (4,17 ha, 4 ha, 8,65 ha şi 1,67 ha) în Mădăras, un teren agricol (1,76 ha) în Negreşti Oaş, un teren agricol (1,79 ha) în satul Saldabagiu, Bihor, un teren agricol (1,71 ha) în satul Curtuiuşeni, Bihor, un teren agricol (0,39 ha) în Resighea, trei terenuri agricole (0,62 ha, 0,019 ha şi 1,72 ha) în municipiul Satu Mare, respectiv un teren agricol (1,95 ha) în Mărtineşti. Viorel Pintea mai este proprietarul a 1/4 dintr-un teren forestier (0,52 ha) în Negreşti Oaş, a 3/8 dintr-un teren forestier (1 ha) în satul Saldabagiu, Bihor. Averea directorului APIA Satu Mare este completată de un apartament în suprafaţă de 99 mp în municipiul Satu Mare, o casă de locuit de 263 mp în municipiul Cluj Napoca şi a unei case de vacanţă de 120 mp în comuna Viile Satu Mare. Potrivit declaraţiei de avere, Viorel Pintea mai deţine două remorci şi un tractor.
De asemenea, Viorel Pintea are plasamanente în valoare de 535.406 lei la Raiffeisen Bank, plasamente de 83.914 euro la aceeaşi bancă, respectiv un depozit de 94.165 euro la Banca Transilvania. În plus, acesta deţine acţiuni la diverse societăţi listate la Bursă în valoare totală de circa 90.000 lei. Potrivit declaraţiei de avere, Viorel Pintea a mai încasat în prima parte a anului trecut 60.000 de lei dintr-un împrumut acordat în 2010 şi returnat de numitul Gheorghiu Florea. La capitolul datorii, în declaraţia de avere apare un împrumut de 20.000 lei pe care Viorel Pintea l-a contractat de la fiul său în perioada 2010-2011. În mod ciudat, deşi are aproape 20 de terenuri agricole, directorul Viorel Pintea n-a obţinut niciun venit de pe urma acestora. Salariul anual al directorului Pintea în 2011 a fost de 47.819 lei.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts