Hoţii culeg roadele agricultorilorcamp

Hoţii au ajuns să calamiteze la un nivel tot mai mare agricultura. Recoltele fermierilor nu sunt păgubite doar de dăunători, ci mai ales de hoţi, care şi-au făcut un obicei din a culege roadele înaintea proprietarilor. Inspectoratul Judeţean de Poliţie organizează acţiuni pentru combaterea fenomenului, arestând zilnic hoţi de toate vârstele. Ba, chiar mai mult, unii părinţi ajung să îşi trimită copiii minori la “munca câmpului” pentru simplul fapt că nu prea răspund penal. Orice, numai să nu muncească.

Mai greu cu paza la ţară
Deşi legea îi obligă pe primari să asigure paza în mediul rural, din cauza lipsei de fonduri această obligaţie rămâne numai pe hârtie. Iar acolo unde, totuşi, administraţiile locale îşi permit angajarea unor paznici, nu există fonduri pentru specializarea şi dotarea acestora, fapt care îi face să fie ineficienţi în lupta cu infractorii. Concret, din totalul de 58 de comune, un număr de 50 de localităţi au asigurat cel puţin un paznic, în timp ce alte opt comune nu au nici măcar o persoană desemnată în acest sens. Mai mult, din totalul celor 162 de agenţi de securitate, doar un număr de 93 de persoane (reprezentând 57%) au urmat cursurile de calificare profesională în meseria de agenţi de securitate. Această stare de fapt nici nu mai are nevoie de o prea mare interpretare, fiind evident cam în ce măsură sătenii pot să stea liniştiţi, în timp ce culturile le sunt calamitate de hoţi.

O lege neaplicată
Edilii şefi din mediul rural nu se prea ţin nici măcar de obligaţiile legale ce le revin. Astfel, conform articolului 18 din Legea 333/2003, modificată cu Legea 40/2010, “primarul este obligat să ia măsuri pentru a asigura paza bunurilor publice şi ale cetăţenilor şi răspunde pentru întocmirea planului de pază al comunei. Întocmirea planului de pază, instruirea şi controlul personalului de pază din localităţile rurale se efectuează de către organele locale de poliţie sau de structurile implicate în activităţile de pază. Totodată, modalităţile de efectuare a pazei în mediul rural se stabilesc prin hotărâre de consiliu local, după consultarea prealabilă a locuitorilor”, se arată în Legea nr.333.

Un poliţist la circa 1.100 de sătmăreni
Nici statisticile nu sunt prea încurajatoare când vine vorba de mediul rural. De exemplu, din populaţia totală a judeţului, în speţă 344.004 de locuitori majoritatea locu. Mai exact, în mediul rural sunt înregistrate 56 comune, având 226 sate, respectiv 187.335 de locuitori. Dacă în prezent în structurile de Poliţie Rurală operează un număr de 173 de poliţişti, la un calcul simplu rezultă că la fiecare 1.082 de sătmăreni care domiciliază în mediul rural le revine câte un singur poliţist.

Cu minorii la furat
Unii părinţi ajung să îşi împingă şi progeniturile spre astfel de fapte penale, în condiţiile în care minorii au un statut special în faţa Codului Penal. După cum rezultă şi dintr-un comunicat de presă remis de Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare. “Mai multe persoane suspectate de comiterea unor infracţiuni de furt au fost depistate marţi, 12 noiembrie a.c., de poliţiştii de investigaţii criminale ori de poliţiştii rurali sătmăreni, ce au întocmit pe numele acestora dosare penale. Printre suspecţi se află şi doi minori, de 14 şi 17 ani, care sunt cercetaţi pentru sustragere de recolte de pe câmp sau pentru furturi din locuinţe. Minorul de 14 ani, care a şi abandonat şcoala, este suspectat că a pătruns, prin forţarea lacătului, în casa unei localnice de 64 de ani, din Carei, în noaptea de 11/12 noiembrie a.c., şi a furat mai multe bunuri. Femeia a reclamat de îndată furtul la Poliţie, iar poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din Carei l-au şi găsit pe autorul faptei, urmând a se stabili acum dacă acesta a acţionat cu discernământ, având în vedere vârsta sa. Un alt minor, de 17 ani, a fost surprins de poliţiştii Postului de Poliţie Craidorolţ furând porumb de pe parcela unui localnic din Ţeghea. Minorul a comis fapta împreună cu Robert G., de 39 de ani, şi Octavian N., de 19 ani, din Craidorolţ. Cei trei încărcau porumbul într-o căruţă în momentul în care au fost depistaţi de poliţişti, astfel încât întreaga cantitate a putut fi recuperată şi restituită proprietarului păgubit. Suspecţii sunt anchetaţi acum pentru furt calificat, poliţiştii verificând dacă aceştia au mai fost implicaţi şi în alte furturi”, se arată într-un comunicat remis de Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts