More

    Sindicaliştii din Sănătate se pregătesc de grevă generală

    pop

    Membrii Sindicatului Sanitas din sistemul de sănătate vor organiza în data de 28 noiembrie grevă generală, fiind nemulţumiţi de procentul din PIB alocat Sănătăţii, precum şi de alte aspecte. În prealabil, în data de 25 noiembrie va avea loc greva de avertisment. La Satu Mare, din cei 1.100 de membri de sindicat, 964 au semnat pentru declanşarea grevei.

    Preşedintele Sindicatului Sanitas Satu Mare, Aurelia Pop, a precizat că înainte de declanşarea grevei generale, în data de 28 noiembrie, va fi organizată o grevă de avertisment de două ore în data de 25 noiembrie. “La Satu Mare a fost organizat un referendum printre membrii de sindicat care au fost chestionaţi despre acţiunea de protest pe care o doresc. Din cei 1.100 de membri de sindicat, 964 au semnat pentru greva generală, astfel că sunt îndeplinite condiţiile legale necesare pentru declanşarea acesteia”, a precizat Aurelia Pop. Liderul de sindicat a precizat că vor intra în grevă membrii Sindicatului Sanitas din unităţile spitaliceşti. De asemenea, acţiunea de protest este sprijinită şi de medici.

    Principalele revendicări ale greviştilor sunt alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate, asigurarea finanţării sistemului sanitar pentru trimestrul IV al anului în curs şi acordarea integrală a drepturilor salariale, menţinerea sistemului actual de organizare a spitalelor pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi în regim public sau creşterea veniturilor salariale pentru toate categoriile de personal sanitar, începând cu 1 ianuarie 2014. De asemenea, sindicaliştii mai solicită respectarea normativelor de personal şi elaborarea regulamentelor de sporuri, aplicarea principiilor şi coeficienţilor de ierarhizare privind clasele de salarizare conform Legii 284/2010 şi negocierea şi semnarea contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului de sănătate.

    În afară de aceste revendicări la nivel naţional, Aurelia Pop a precizat că la nivel local mai sunt adăugate şi acordarea tichetelor de masă şi achitarea integrală a drepturilor salariale pentru acest an. Greva generală este preconizată pe o perioadă nedeterminată, până la rezolvarea revendicărilor solicitate de sindicalişti.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE