Prin noul pachet de servicii propus pentru serviciile clinice din cadrul ambulatoriilor de specialitate, prezentat ieri în cadrul unei conferinţe de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi aflat în dezbatere publică, se doreşte ca ambulatoriile de specialitate să rezolve un număr cât mai mare de cazuri de boală care până acum erau tratate în spitale. Potrivit lui Nicolăescu, rezolvarea unui caz de boală în spital este de 20 de ori mai costisitor decât în cazul în care ar fi rezolvat în ambulatoriul de specialitate şi, în acest fel, s-ar reduce considerabil cheltuielile în sistemul sanitar, iar veniturile medicilor specialişti ar fi mai mari.
Transfer de servicii
Conform celor afirmate de ministrul Sănătăţii, prin noul pachet de servicii se urmăreşte transferarea de servicii medicale din spitale, care presupun cheltuieli mari, la ambulatoriile de specialitate (policlinici), unde costurile sunt mult mai mici. Pentru a exemplifica acest lucru, ministrul Nicolăescu a dat ca exemplu faptul că pentru un caz de boală rezolvat în spital se cheltuie între 1.380 şi 1.800 de lei, în timp ce în ambulatoriile de specialitate este de 20 de ori mai ieftin. “În anul 2012, spre exemplu, în spitale au fost tratate şi rezolvate peste 4,4 milioane de cazuri de boală, din care cel puţin un milion puteau fi tratate în ambulatoriile de specialitate. Dacă s-ar fi procedat aşa, s-ar fi făcut economii însemnate la sistemul de sănătate naţional”, a precizat Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că se urmăreşte dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate din cadrul spitalelor, dar şi a cabinetelor medicilor specialişti. Odată cu scăderea cheltuielilor în spitale, pe lângă reducerea cheltuielilor în sistem, veniturile medicilor specialişti vor fi mai mari, pentru că aceştia vor rezolva un număr mai mare de cazuri de boală.
Creşte accesibilitatea la tratament a pacienţilor
Ministrul Nicolăescu a mai precizat că, în acest fel, ambulatoriile de specialitate vor deveni un filtru de rezolvare a mai multor cazuri de boală, vor fi trataţi mai mulţi pacienţi şi va creşte accesibilitatea la tratament a acestora. De asemenea, în acest fel va fi stimulată şi munca medicilor specialişti în cabinetele medicale. Totodată, se mai au în vedere şi consultaţiile multidisciplinare în cazul bolnavilor de boli cronice care se complică. Proiectul propus ieri nu face referire la medicina dentară şi cea reparatorie, servicii care vor fi prezentate într-o videoconferinţă ulterioară.
La videoconferinţa cu ministrul Sănătăţii, din judeţul Satu Mare au participat subprefectul Cristian Sasu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Dorina Dragoş Guran, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Georgeta Pop, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Erica Venemozer, directorul medical Paula Mare, precum şi alţi medici.
Florin Dura