More


  Dumnezeu este cu noi!

  - Advertisement -

  Sequence-09

  S-ar spune că locuitorii satelor mici nu-s băgaţi în seamă şi că-s uitaţi de lume! Comuna Beltiug, din multe puncte de vedere, se aşează vrând-nevrând pe unul din locurile de pe podium, iar localităţile Răteşti şi Giungi, cu populaţie îmbătrânită, încearcă să ţină pasul cu celelalte. Şi asta prin revenirea în scaunul de primar a d-lui Ioan Bartok Gurzău, prezent în tot ce se mişcă pe raza comunei. Acum văd locuitorii că “omul sfinţeşte locul”.

  La “Glasul Bisericii”, într-o bisericuţă mică din Răteşti, l-am reîntâlnit cu plăcere pe parohul a două parohii, Răteşti şi Giungi, pe părintele Ioan Liviu Micle. Îl mai văzusem tot la Răteşti, unde a ţinut slujba de sfinţire a noului local de şcoală. L-am văzut atunci atât de ataşat de copii, de oameni, de tot ce înseamnă progres! Am rămas surprins, că într-o dimineaţă răcoroasă am găsit destul de mulţi locuitori din Răteşti la biserică, veniţi pentru a asista la emisiunea televizată cu preotul Ioan Liviu Micle. Apariţia primarului Bartok n-a fost ceva uimitor, deoarece el este mereu prezent la evenimentele urbei. Am văzut frumosul iconostas montat, ca o minunată poartă spre altar, lucrat din lemn preţios şi sculptat, dar fără icoanele absolut necesare. Abia reuşesc aceşti oameni să plătească iconostasul, apoi să plătească icoanele ce aparţin lui, apoi se gândesc să înlăture igrasia dintr-o parte a bisericii, să facă pictura interioară, să cumpere un candelabru demn de o biserică şi alte multe visuri, ce… cu timpul se vor transforma în realitate. Sigur, am vorbit şi cu primul curator, cu membri ai consiliului parohial şi, interesant, aceşti oameni credincioşi speră în ajutorul unui om ce apleacă urechea la doleanţele oamenilor de jos, acesta fiind Mircea Govor. Le-am promis că voi face cunoscut tot ce-şi doresc aceşti oameni ce trăiesc dintr-o pensie mizerabilă de foşti CAP-işti şi din grădina de pe lângă casă. Tinerii au plecat să-şi caute de lucru în ţară şi în afară de ea! Aşa-i moda! Proastă modă! Când o să vedem poporul german, american sau cel din Danemarca bătând la porţile firmelor româneşti să-i angajeze? Bine-ar fi!

  Preotul Micle de la început s-a dovedit un om interesat de viaţa oamenilor, el funcţionând aici din 1994. Ştie că trebuie reparat turnul bisericii din Giungi şi burlanele schimbate, că se distruge ce-i frumos încă la biserica de acolo. Sunt lucruri ce trebuiesc făcute, dar fără ajutor nu se poate. Primarul Bartok s-a arătat îngrijorat de starea celor două biserici şi din bugetul mic al primăriei va ajuta biserica. A făcut-o şi până acum. Preotul Micle este un bun gospodar şi se întinde cât îi ajunge pătura. Nu cere imposibilul, se mulţumeşte cu cât i se dă. În zonă religia este predată de preoţi aduşi de “aiurea”, în loc să predea localnicul. Nu ştim cum gândeşte inspectorul de specialitate, dar vom verifica acest lucru şi… cred că acest fenomen va dispărea.

  Se simte bine preotul Micle în mijlocul credincioşilor, vorbesc despre nevoile fiecăruia, despre neajunsuri şi încearcă să se ajute. Câtă iubire între credincioşi şi preotul lor! Un preot ce-şi iubeşte mult familia: soţia, ingineră, care-şi ajută soţul, care amândoi se ocupă de educaţia celor două fiice (una în a XII-a şi alta în a VII-a). Este perioada de orientare a celei mari, elevă la clasă de biologie. Poate va urma chimie alimentară, meserie căutată peste tot în lume! Am discutat cu preotul Micle lucruri legate de termenii religioşi utilizaţi la slujbă, despre înălţarea sufletului, despre pomană, păcate şi iubire, iertare şi chiar despre predică. Îmi dau seama că PS Iustin s-a mândrit pe drept cu pregătirea preoţilor din judeţul nostru. Cei cu experienţă sunt de admirat. Ştiu să conducă, să prevadă, să laude, când e cazul. Un exemplu este distinsul protopop Crainic, un model pentru mulţi preoţi! Tocmai de aceea este respectat de preoţi, de credincioşi, de organele de conducere ale judeţului şi… de ce nu, de Nord Vest TV şi prezentul ziar!

  S-a vorbit şi despre dezlegări pe care le mijloceşte preotul, despre cei săraci cu duhul, despre curăţenia inimii, despre pomană, plâns şi bocitoare. Preocuparea preotului Micle este realizarea capelei din cimitir, turnul reparat la Giungi şi terminarea interiorului bisericii din Răteşti.

  Preotul Micle regretă că nu poate realiza mai mult pentru credncioşi, nu poate să le asigure o creştere a bunăstării acestora, dar este optimist şi ştie că Dumnezeu vede tot şi te ajută prin credinţa ta! E convins că statul trebuie să ajute mai mult biserica. Doar aşa biserica va putea întinde o mână de ajutor clasei sărace (majoritatea populaţiei ţării), cea de mijloc dispărând sub ochii noştri! Păcat! În sondajul făcut de atâtea ori, poporul român are încredere într-o singură instituţie: biserica! Ori, existenţa unui “trio” înseamnă puterea ţării! Acest “trio” este format din biserică, şcoală şi armată. Discutând cu oamenii din Răteşti, am constatat că trăiesc sărăcăcios şi aşteaptă să li se dea atenţie şi lor. Nu văd ceva bun prin vânzarea pământului străinilor. Au murit de-a lungul istoriei atâţia ţărani care au dorit pământ, să-l lucreze, să fie al lor, să nu fie slugă în ţara lor! Cam aşa gândeşte ţăranul ardelean, ţăranul din judeţul nostru şi poate mulţi alţii.

  Trăsăturile ce-l caracterizează pe preotul Micle sunt vizibile: bine pregătit, iubitor de oameni, apreciat de credincioşi, harnic, de cuvânt, competent, luptător, în pas cu noul, bun gospodar şi cu mult bun simţ! Îl asigurăm că Nord Vest TV şi Gazeta de Nord-Vest sunt prieteni adevăraţi, prietenie care ţine cât viaţa!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare