Peste 700 de pensionari sălăjeni au popriri pe pensieSute de pensionari din judeţul Sălaj primesc pensii mai mici din cauza popririlor care le sunt aplicate pe pensii. Numai în luna decembrie a anului trecut, funcţionarii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj au pus popriri pe pensiile a 715 persoane. Potrivit CJP Sălaj, banii le sunt reținuți fie pentru taxele datorate statului, fie pentru rate la CAR sau la bănci. Există însă și cazuri în care pensionarul căruia i se face poprirea a fost girantul cuiva, iar persoana pe care a ajutat-o se află în imposibilitate de a-şi mai plăti datoria.

În ultimele 3 luni ale anului trecut, numărul celor care au avut probleme a crescut. Dacă în luna octombrie au avut popriri pe pensii 700 de sălăjeni, în luna noiembrie numărul pensionarilor cu popriri pe pensie a crescut la 708, iar în luna decembrie a ajuns la 715 de persoane. Conform CJP Sălaj, numai în luna decembrie 2013, valoarea totală a popririlor a fost de peste 105.000 lei.

Conform prevederilor legale în vigoare, reţinerile din pensie se fac, eşalonat, într-un cuantum ce nu poate depăşi o treime din pensia datornicului, în cazul unui singur debitor. În cazul în care pensionarul are datorii în mai multe locuri, poprirea poate ajunge la maxim 50% din valoarea pensiei.

Iulian Duma

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts