Una dintre cele mai importante realizări ale politicii externe a României, după aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană, este liberalizarea pieţei muncii din ţările membre ale Uniunii Europene pentru cetăţenii români începând din data de 1 ianuarie 2014. Odată cu acest lucru, sătmărenii care lucrează sau vor să lucreze în străinătate nu vor mai fi discriminaţi nici salarial, nici sub altă formă, vor avea drepturi la protecţie socială şi nu mai au nevoie de permisul de muncă.
Drepturi egale
Libera circulaţie a muncitorilor români în ţările membre ale Uniunii Europene de la 1 ianuarie este, după părerea conf. dr. Vasile Ciocan, una dintre cele mai importante reuşite ale politicii externe a României. Alături de şeful Serviciului Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare, Ioan Flore, acesta a declarat la emisiunea “Incursiune în Cotidian”, realizată de Dumitru Ţimerman, că odată cu această liberalizare, muncitorii români, implicit cei sătmăreni, îşi pot găsi de muncă şi pot presta servicii în ţările Uniunii Europene.
Dacă până acum sătmărenii ajungeau să muncească în străinătate fiind duşi acolo de către cei mai vechi sau sub alte forme, se angajau la mica înţelegere cu patroinii şi erau discriminaţi din punct de vedere salarial faţă de cetăţenii ţării respective, acum aceştia se pot duce la oficiile de recrutare a forţei de muncă din orice ţară membră UE, îşi pot depune un CV şi pot participa la un concurs pentru ocuparea forţei de muncă fără niciun fel de discriminare. “Dacă simte că este discriminat, cetăţeanul român poate da în judecată instituţia respectivă”, a mai precizat conf. dr. Vasile Ciocan. Mai mult decât atât, nu mai au nevoie nici de acel permis de muncă pretins de multe dintre aceste ţări.
Beneficiază de protecţie socială
De asemenea, orice angajat român în ţările membre UE va avea obligaţia de a contribui la asigurările sociale şi va putea beneficia, dacă va fi cazul, de protecţie socială (ajutor de şomaj, asigurare de sănătate, pensie etc.). “Ei au doar obligaţia de a respecta legile ţărilor în care se duc să muncească”, a precizat şi Ioan Flore. După părerea lui Vasile Ciocan, principalii beneficiari ai acestei liberalizări sunt sătmărenii care sunt deja la muncă în aceste ţări dar care până acum nu s-au putut bucura de aceste drepturi.
Sătmărenii care vor să plece la muncă în străinătate pot afla informaţii privind piaţa forţei de muncă din diverse ţări pe internet accesând portalul reţelei EURES sau de la biroul acestei organizaţii din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare. Oficialul ITM a mai atras atenţia sătmărenilor să aibă grijă să nu cadă în capcana unor traficanţi de forţă de muncă în cazul în care apelează la una dintre firmele de recrutare din România.
Florin Dura