Consiliul Judeţean Satu Mare a fost ieri gazda evenimentului de predare a unui număr de şase autospeciale cu apă şi spumă pentru judeţele din nord-vestul României. Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a primit una din cele şase autospeciale ultramoderne cu apă şi spumă, în valoare de circa 200.000 euro fiecare. Festivitatea ocazionată de recepţionarea celor şase autospeciale pentru lucru cu apă şi spumă de capacitate medie a avut loc într-un cadru festiv pe platoul din Piaţa 25 Octombrie. Aceste autospeciale, împreună cu cele şase autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă furnizate în luna octombrie 2013, au fost achiziţionate de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Transilvania de Nord” în cadrul proiectului “îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord – Etapa a II-a”. La recepţia utilajelor au fost prezenţi prefectul Eugeniu Avram, preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, Mircea Govor şi Rudolf Riedl, directorul de proiect Gheorghe Strâmb, respectiv reprezentanţi ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din Satu Mare, Bihor, Maramureş, Sălaj , Cluj şi Bistriţa-Năsăud.
Şase judeţe norocoase
Echipamentele achiziţionate vor fi distribuite la cele şase inspectorate judeţene pentru situaţii de urgenţă din Regiunea Nord-Vest, respectiv I.S.U. Cluj, I.S.U. Bihor, I.S.U. Bistriţa-Năsăud, I.S.U. Maramureş, I.S.U. Satu Mare şi I.S.U. Sălaj. După recepţia autospecialelor la sediile inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă vor fi instruite 20 de persoane privind mânuirea şi întreţinerea utilajelor nou intrate în dotare. Valoarea totală a autospecialelor din cele două loturi este de 7.978.000 lei, fără TVA.
Contractul de finanţare pentru proiectul „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord – Etapa a II-a” a fost semnat în data de 7 iunie 2012, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Acest contract a fost semnat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013, şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Transilvania de Nord”, în calitate de beneficiar. Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice de urgenţă la nivelul Regiunii Nord-Vest prin creşterea capacităţii de răspuns adecvat situaţiilor de urgenţă şi prin sporirea gradului de siguranţă şi sănătate a cetăţenilor.
Eficienţă crescută într-un timp mai scurt
Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără reducerea timpului de intervenţie pentru acordarea primului ajutor calificat de către unităţile inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă în scopul ridicării capacităţii de acţiune şi reacţie adecvată a centrelor judeţene pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea efectelor negative ale evenimentelor de urgenţă. Se mai are în vedere îmbunătăţirea nivelului tehnic şi de performanţă a serviciilor publice judeţene de urgenţă din Regiunea Nord-Vest prin achiziţionarea de echipamente specifice moderne, eficiente şi performante, respectiv consolidarea capacităţii de colaborare şi conlucrare operaţională între centrele judeţene de urgenţă din cadrul Regiunii Nord-Vest precum şi a centrului regional-centrelor judeţene cu cele din judeţele limitrofe în perspectiva îmbunătăţirii siguranţei populaţiei, salvgardării vieţii, proprietăţii şi bunurilor. “Autoutilitara este foarte binevenită, fiindcă va contribui la optimizarea timpilor operativi. Timpii de intervenţie s-au diminuat cu patru minute de când am primit autospecialele. Este un timp foarte-foarte bun”, a declarat şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare, colonelul Dan Gheorghe.
Milioane de potenţiali beneficiari
Directorul de proiect Gheorghe Strâmb a ţinut să treacă în revistă contribuţia esenţială pe care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Transilvania de Nord” a adus-o la dotarea inspectoratelor de pompieri. “Alături de pompieri, ca principali beneficiari, dar şi de cei 2,5 milioane de locuitori ai Regiunii de nord-vest, este firesc să spunem că fondurile europene au venit într-un loc în care chiar se simţea nevoia şi unde bazele operaţionale au căpătat un plus de valoare, de eficienţă şi de intervenţie prin aceste autospeciale. Cele şase autospeciale se adaugă la celelalte 70 de autospeciale care au intrat în dotarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. Sunt maşini de intervenţie cu apă şi spumă, au fost ambulanţe, au fost maşini de descarcerare, maşini de cercetare specială, de intervenţie chimică şi de radiaţie, puncte de comandă, maşini de salvări urbane. Valoarea celor două proiecte, pentru că ne găsim la finele celui de-al doilea proiect, se regăseşte în valoarea de peste 13 milioane de euro. Dacă la începutul anului 2009, când am început acest proiect, timpul mediu de intervenţie se situa la peste 30 de minute în mediul rural, astăzi acest timp se situează undeva la 15-16 minute. A scăzut în acelaşi timp şi intervenţia în mediul urban, astăzi în jur de 8-9 minute. Sperăm că prin ceea ce vom face în continuare aceşti timpi să fie îmbunătăţiţi”, a declarat Gheorghe Strâmb.
Sprijin necondiţionat pentru pompieri
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a declarat că instituţia pe care o reprezintă susţine necondiţionat eforturile depuse de către reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în ceea ce priveşte dotarea cu bază materială dar şi dezvoltarea capacităţilor profesionale ale cadrelor militare. “Judeţul Satu Mare a beneficiat deja de şapte autospeciale noi cu apă şi spumă, o autospecială pentru descarcerare, o ambulanţă de tip B, o ambulanţă de tip C. Acum vine următoarea autospecială cu apă şi spumă şi vom avea şi o altă autospecială de lucru la înălţime, care este foarte utilă. Ştim că utilajele erau îmbătrânite, dar am văzut că prin devotament pompierii au reuşit să facă faţă şi în acele condiţii tuturor situaţiilor de urgenţă. Prin profesionalism au reuşit să suplinească toate carenţele bazei materiale de care au dispus până de curând. Acum sunt noi, putem interveni cât mai repede. Sperăm să nu fie nevoie. Felicitări, în primul rând, celor de la ADI Transilvania. Consiliul Judeţean este alături de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Ne-am implicat în proiectele privind alarmarea în caz de dezastre, avem pregătit un proiect pentru a realiza un mic centru integrat, multifuncţional de pregătire. Am cerut sprijinul Ministerului de Interne şi vrem şi noi, Consiliul Judeţean, să contribuim cu fonduri”, a declarat Adrian Ştef.
Ciprian Bâtea