More

  Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului, marcată și la Şimleu Silvaniei

  1
  Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului va fi marcată, pe 26 ianuarie, şi în acest an în orașul Şimleu Silvaniei, la Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord și la Sinagoga Muzeu din orașul de sub Măgura.
  Aflat deja la a IV- ediţie, evenimentul îşi propune să marcheze printr-o serie de activităţi 70 de ani de la deportările evreilor din Transilvania de Nord. Manifestarea din acest an este organizată pe data de 26 ianuarie de Primăria Şimleu Silvaniei, Consiliul Local Şimleu Silvaniei şi muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, la Sinagoga Muzeu şi la Casa de Cultură din Şimleu Silvaniei.
  La eveniment au fost invitate să participe personalităţi importante din viaţa culturală, politică şi religioasă din România, SUA şi Israel. Astfel, duminică 26 ianuarie, începând cu ora 14.15 la Sinagoga Muzeu din oraşul Şimleu Silvaniei va avea loc o expoziţie de picturi realizate de elevi ai cercului ”Silvan-Art” din Șimleu Silvaniei, expoziţie intitulată ”Suferinţă şi speranţă”, iar începând cu ora 15.00, la Casa de Cultură vor avea loc o serie de activităţi comemorative a ”Zilei Internaţionale a Holocaustului”. Este vorba despre deschiderea oficială a lucrărilor, discursuri ale oficialităţilor şi invitaţilor, dar și un interviu realizat cu Elly Berkovits Gross – supravieţuitoarea Holocaustului din Şimleu Silvaniei, care în prezent trăieşte la New York; un recital de poezii Elly Berkovits Gross – prezentat de elevii implicaţi în Proiectul de înfrăţire dintre Colegiul Naţional ”Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei şi Liceul Brener”, Petach Tikva; Alexander Hausvater – o altfel de viziune asupra fenomenului Holocaust – prezentare piesa de teatru ”Păpuşarul” şi un concert susţinut de formaţia ”Mazel Tov” din Cluj-Napoca.
  Iulian Duma

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE