Descinderi în Piaţa Mareactiune

Reprezentanţii Primăriei Satu Mare, însoţiţi de echipaje ale Poliţiei Locale, au descins ieri dimineaţă în Piaţa de alimente nr.1 pentru a verifica modul în care se efectuează taxarea comercianţilor, respectiv modul în care sunt încheiate contractele. Acţiunea a fost coordonată de primarul Dorel Coica şi de viceprimarul Radu Roca. Potrivit primarului Dorel Coica, acţiunea a fost pregătită în cel mai mare secret după ce administraţia locală a primit mai multe sesizări că “se încasează bani pe sub tarabă”. Primarul Coica a anunţat că vrea să facă curăţenie în pieţele sătmărene, astfel de acţiuni urmând să fie organizate şi în celelalte pieţe din municipiu.

Reclamaţii privind taxarea sub tejghea
“Am informaţii că se iau bani şi nu se fac contracte pentru închiriat. Nu s-au încasat bani ani şi ani de zile. Am informaţii că s-au făcut multe afaceri, astăzi o să vedem dacă sunt reale informaţiile sau nu. Sunt foarte mulţi cetăţeni care vin şi spun că nu li se dă bilet, nu li se face contract, dar li se cer bani pe sub tarabă. De asta arată pieţele cum arată şi nu avem bani pentru modernizare pentru că s-au băgat în buzunar. Toată ziua şeful stă la cârciumă sau bea în birou, îşi cheamă şi o gaşcă de beţivi. Soţia dânsului este şefa acelor care taxează bilete”, a declarat primarul Dorel Coica la intrarea în Piaţa Mare.

Imediat, poliţiştii locali s-au împrăştiat prin piaţă pentru a verifica contractele de închiriere pentru spaţiile ocupate de comercianţi şi mărfurile lor, respectiv existenţa biletelor pentru vânzare. Din primele verificări, a rezultat că numeroşi proprietari de spaţii comerciale private, în special în zona halelor, şi-au amenajat standuri pe domeniul public, fără să fie taxaţi pentru ocuparea acestuia. De asemenea, primarul Coica a cerut să se verifice dacă nu cumva comercianţii, în special cei de citrice, ocupă cu tarabele lor suprafeţe mult mai mari decât cele trecute în contracte.

Nereguli cu duiumul în Piaţa Mare
În urma controalelor întreprinse la societăţile comerciale care îşi desfăşoară activitatea în Piaţa Mare, angajaţii Primăriei Satu Mare au identificat cinci firme care nu aveau contracte valabile, respectiv două societăţi comerciale care aveau contractul expirat. De asemenea, au mai fost găsite două firme care foloseau o suprafaţă depăşită faţă de cea stipulată în contractul de închiriere. Reprezentanţii altor două firme nu au putut prezenta inspectorilor Primăriei contractele pe care ar fi trebuit să le încheie cu administraţia pieţei. O singură societate comercială din cele controlate îşi desfăşura activitatea în condiţii corecte, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei municipiului Satu Mare.

Acţiunile vor continua în toate pieţele
La finalul acţiunii, primarul Dorel Coica a declarat că vrea să facă curăţenie generală nu numai în pieţe, ci în toate instituţiile subordonate Primăriei municipiului Satu Mare. “Vreau să fac curăţenie generală. Să plece toţi hoţii unde le este locul”, a declarat Dorel Coica. Edilul şef a declarat că nu i se pare normal ca şefii pieţelor, care nu încasează legal taxele de la comercianţi, să stea toată ziua în faţa biroului său, plângându-se că nu au bani pentru întreţinere şi modernizări. “Nu putem să tot dăm bani de la bugetul local, adică din banii sătmărenilor, în timp ce aici nu se încasează mai nimic, făcându-se tot felul de afaceri. În loc să-şi facă treaba, şefii de pieţe le spun oamenilor că Primăria nu vrea să modernizeze pieţele”, s-a plâns primarul Dorel Coica.

Edilul şef sătmărean a anunţat că astfel de acţiuni vor avea loc în perioada următoare în toate pieţele. “În fiecare piaţă există astfel de nereguli. Acum nu mai are rost să mergem şi în celelalte întrucât comercianţii s-au anunţat între ei”, a afirmat primarul Coica. Acesta a anunţat că Nicolae Glodeanu va rămâne administrator doar la Piaţa Mică, urmând să numească pe altcineva la conducerea Pieţei de Vechituri. “Glodeanu va rămâne doar la Piaţa Mică, pentru că este prea prins în relaţiile de prietenie pentru a putea face curăţenie în Piaţa de Vechituri”, a afirmat primarul Dorel Coica.

Economii nesperate la Transurban
Edilul şef al municipiului Satu Mare a anunţat şi faptul că, în urma măsurilor luate în cadrul societăţii Transurban, în lunile ianuarie şi februarie s-au înregistrat economii de combustibil de peste opt tone în fiecare lună. “Vă daţi seama cât s-a furat”, s-a întrebat retoric primarul Coica. Acesta a anunţat că după angajaţii care au fost prinşi furând motorină, în curând vor fi identificaţi alţi angajaţi care au făcut afaceri bănoase cu piese de schimb.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts