Răsuceli în PDLRecent, Cătălin Predoiu le-a mulţumit din nou celor 140 de mii de membri PDL care l-au desemnat prin votul lor candidat prezidenţial. A declarat totodată cu emfază că este singurul candidat viabil pe dreapta eşichierului politic şi, în consecinţă, că va câştiga prezidenţialele. Este însă mult până departe întrucât deşi au făcut alegeri interne în partid pentru a-l desemna pe Predoiu candidat la prezidenţiale, pedeliştii dau semne tot mai clare că ar fi dispuşi în orice moment să-l înlocuiască cu un candidat cu şanse reale.

În fapt, intrarea liberalilor în opoziţie ar putea determina o regândire a planurilor democrat-liberale privind fotoliul de la Cotroceni. Astfel, ei ar putea susţine în cursa prezidenţială din acest an un candidat al dreptei altul decât Cătălin Predoiu. În acest sens, preşedintele Organizaţiei Judeţene Botoşani a PDL a precizat că dacă în preajma alegerilor din noiembrie dreapta va avea un candidat mai bine plasat, va fi susţinut acesta. Potrivit unor surse din interiorul partidului, această decizie a fost luată de conducerea centrală a PDL, iar democrat-liberalii nu exclud varianta susţinerii lui Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte al României.

Despre varianta unui candidat comun cu PNL a vorbit, zilele trecute, şi europarlamentarul PDL Theodor Stolojan, el evitând să afirme însă că acesta ar fi Crin Antonescu. La scurtă vreme, Stolojan a reluat subiectul, afirmând din nou că nu respinge o alianţă cu PNL în acest an, dar a precizat că aceasta se va realiza “fără aventurile politice” iniţiate de Crin Antonescu, ci doar pe baza unui program care să respecte valorile politice de dreapta ale PDL.

Pentru ca lucrurile să se complice şi mai mult, unii pedelişti de frunte sunt de părere că Predoiu este potrivit să intre în primul tur al prezidenţialelor drept candidat al PDL, dar în turul doi să fie susţinut un candidat al dreptei cu şanse mai mari de câştig. Nu este greu de dedus că pedeliştii aşteaptă alegerile europarlamentare, ca să decidă apoi, în funcţie de rezultate, spre ce azimut politic să se îndrepte.

Numai că şi în privinţa listei candidaţilor democrat-liberali la alegerile europarlamentare par inevitabile răsucelile. Deocamdată au fost bătute în cuie primele patru locuri: Theodor Stolojan, Traian Ungureanu, Monica Macovei şi Marian Jean Marinescu. Pentru următoarele locuri, Blaga ar urma să decidă, dar numărul celor cărora le-a promis un loc eligibil pe listă depăşeşte posibilităţile partidului, iar nemulţumirile şi modificările in extremis nu pot fi evitate.

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 25 mai va începe pe 25 aprilie. Listele candidaţilor trebuie depuse până pe 26 martie, ora 24,00.

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts