More



    Start pentru PE

    Încheierea procesului de depunere a candidaturilor pentru alegerile europarlamentare este în măsură să determine formularea unor concluzii care prefaţează în bună măsură campania electorală viitoare.

    Astfel, dacă pe partea Stângă a scenei politice se află doar Alianţa PSD-PC-UNPR, pe partea Dreaptă s-au înscris în competiţie nu mai puţin de şapte formaţiuni politice: Partidul Naţional Liberal (PNL), Partidul Democrat-Liberal (PDL), Partidul Mişcarea Populară (PMP), Partidul Forţa Civică, Partidul Noua Republică, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat (PNŢCD) şi UDMR. În cursa pentru europarlamentare au mai depus candidaturi PRM şi un număr de patru candidaţi independenţi. Eventualele contestaţii s-au putut depune începând din 28 martie, iar termenul de soluţionare a acestora este de 16 aprilie.

    În mod pe deplin justificat, s-a înmulţit numărul sondajelor de opinie pe această temă, unul dintre acestea fiind realizat de CSCI în perioada 20 – 24 martie.

    Potrivit rezultatelor date publicităţii, Alianţa PSD-PC-UNPR ar câştiga alegerile europarlamentare cu 42% din voturile românilor, PNL ar obţine 15% din voturi, PDL şi PMP ar fi la egalitate cu 10%. Pornind de aici, unii analişti politici consideră că Alianţa PSD-PC-UNPR nu are o miză în aceste alegeri decât din punctul de vedere al activului de partid care printr-o mobilizare corespunzătoare poate maximiza scorul oţinut. Pe de altă parte, în aceeaşi opinie, partidele de Dreapta, cu excepţia PNL, nu vor lua mai mult de 10%. Iar PNŢCD, Partidul Forţa Civică şi Noua Republică nu vor trece pragul electoral de 5%.

    La fel, apoi, dacă PNL va lua un scor sub 20%, s-ar putea isca o problemă personală a lui Crin Antonescu, el putând pierde conducerea partidului. Pericolul de fi tras la răspundere după europarlamentare îl paşte şi pe Vasile Blaga. Potrivit unor surse din PDL, în acest moment există nemulţumiri faţă de faptul că liderul democrat-liberalilor a minimalizat şansele obţinerii unui scor bun la europarlamentare prin orgoliul său de a unifica Dreapta doar sub umbrela partidului pe care îl conduce. Prin urmare, dacă obiectivul PDL de a obţine aproximativ 20%, adică 7-8 mandate de europarlamentari, nu va fi atins, fotoliul lui Vasile Blaga va fi în mare pericol.

    Nu în ultimul rând, analiştii politici atrag atenţia despre surpriza care ar putea fi produsă de PMP în urma unui evident transfer de voturi de la PDL la partidul lui Traian Băsescu şi a faptului că mulţi primari vor face eforturi să sprijine această formaţiune crescătoare în sondaje.

    Voicu D> Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE