Aglomeraţie infernală înaintea Paşteluinebunie1

Mii de sătmăreni au împânzit ieri magazinele şi pieţele din municipiul Satu Mare în goana lor după ultimele cumpărături de Paşte. În această situaţie, şi traficul a devenit foarte greoi, mai ales în zonele centrale şi în jurul celor două poduri de peste Someş. La punctul de sacrificare din Piaţa de vechituri zeci de sătmăreni aşteptau cu mieii la rând, în timp ce alţii nu mai aveau răbdare şi îşi duceau mieii vii acasă. Reprezentanţii marilor magazine spun că vânzările în această perioadă s-au dublat faţă de zilele obişnuite.

Rând uriaş la sacrificarea mieilor
Piaţa de vechituri era plină ochi ieri, atât de fermieri care au adus miei spre vânzare, cât şi de cumpărători. Potrivit celor afirmate de administraţia pieţei, peste 700 de miei au fost aduşi ieri spre vânzare. Dintre aceştia, până în jurul orei 11.00 au fost sacrificaţi deja 132, ajungându-se, în total, la peste 500 de miei sacrificaţi. În faţa punctului de sacrificare erau înşiraţi peste 40 de miei care îşi aşteptau soarta, iar cei 14 măcelari nu mai conteneau cu munca. O parte dintre sătmăreni nu au avut răbdare să stea la rând şi şi-au dus acasă mieii vii.

nebunie2

Chiar dacă vânzările au fost destul de bune, preţul mieilor a scăzut ieri până la 9 lei/kg viu. Pe lângă numărul mare de miei aduşi spre vânzare, o altă explicaţie a scăderii preţului ar putea fi faptul că această iarnă a fost una uşoară, care nu a necesitat cheltuieli mari pentru creşterea mieilor. “Fermierii au avut noroc că iarna a fost uşoară, astfel că nu au avut cheltuieli mari. În această situaţie îşi permit să vândă mieii la preţ mai mic decât să-i ducă acasă”, a spus administratorul Pieţei de vechituri, Cornel Chilinţan.

Înghesuială în magazine
Sătmărenii care nu au avut treabă în Piaţa de vechituri au dat buzna în marile magazine. Raionul de carne şi preparate din carne era cel mai aglomerat de la magazinul Unicarm de la Casa Albă. “De dimineaţă, de la ora 8.00, rândul este la fel de mare. Nu am avut nicio clipă de odihnă”, ne-a declarat unul dintre vânzătorii acestui raion.

De aici sătmărenii puteau să cumpere carcasă de miel, la 24.99 lei/kg. “Carcasa de miel s-au vândut foarte bine. De puţin timp am vândut ultima bucată şi aşteptăm ca în scurt timp să primim altele”, ne-a mai declarat vânzătorul. Vânzări bune au fost înregistrate şi la pulpa de porc afumată şi fiartă, a cărei preţ era de 21,69 lei/kg, cârnaţii de porc, la 25,99 lei/kg, pulpa proaspătă de porc, la 17,49 lei/kg, cotletul de porc, la 20,49 lei/kg, ceafa de porc, la 19,48 de lei/kg, precum şi mezelurile.

De asemenea, sătmărenii mai cumpărau băuturi alcoolice, răcoritoare, cozonaci, prăjituri şi pască. Potrivit reprezentanţilor mai multor magazine, în această perioadă vânzările s-au dublat faţă de o zi obişnuită.

nebunie3

Nebunie în trafic
Atâta vreme cât magazinele şi pieţele erau pline, şi traficul din municipiul Satu Mare a fost foarte greoi. Era o adevărată aventură să te afli în trafic în jurul orelor amiezii. Cele mai aglomerate străzi erau cele din zona centrală, din jurul pieţelor şi a marilor magazine, precum şi cele care duceau spre cele două poduri de peste Someş. Totodată, atât podul Decebal, cât şi podul Golescu erau traversate foarte anevoios din cauza aglomeraţiei. Nebunia de dinaintea Paştelui în municipiul Satu Mare a continuat până seara şi se aşteaptă să continue şi azi.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts