More


  Poliţist, traficant de persoane şi apoi evazionist

  - Advertisement -

  arestat

  Potrivit procurorilor, unul dintre liderii grupării axate pe delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală, destructurată vineri de DIICOT Sălaj, care a creat un prejudiciu de aproximativ 5 milioane de euro, este fostul poliţist sătmărean Pavel Nicoară. Acesta avea sarcina să racoleze persoane sărace, tinere sau cu intelect scăzut, care acceptau să devină asociaţi şi administratori ai firmelor fantomă folosite de grupare în operaţiuni frauduloase. Pavel Nicoară nu este la prima încălcare a legii, la sfârşitul anilor ‘90 acesta fiind dat afară din Poliţie pentru implicare în traficul cu migranţi afro-asiatici. În calitate de şef de post în comuna Foieni, fostul poliţist a dirijat o grupare care se ocupa cu trecerea ilegală în Ungaria, peste fâşia verde, a unor grupuri de imigranţi.

  Gaură de 5 milioane de euro
  DIICOT Sălaj a efectuat vinerea trecută 33 de percheziţii pe raza judeţelor Sălaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Dolj, Prahova, Constanţa şi Bucureşti, în cadrul unei acţiuni ce viza destructurarea unei grupări de crimă organizată, axată pe delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală. Sâmbătă, Tribunalul Sălaj a dispus arestarea preventivă a nouă inculpaţi pentru o durată de 30 de zile. Este vorba de Pavel Nicoară, Sebastian Dacian Chira, Gheorghe Dorel Dejeu, Ioan Galiş, Ioan Huluban, Emil Boita, Vasile Valer Boer, Gavril Biriş şi Marinel Baidoc. Cercetările penale continuă în vederea probării activităţii infracţionale desfăşurate de cei peste 30 de suspecţi.

  Procurorul de caz a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că unul dintre liderii reţelei, care era responsabil cu racolarea administratorilor “de carton” este de loc din Tăşnad, fiind vorba de fostul poliţist Pavel Nicoară. Acesta recruta persoane cu condiţie materială modestă, lipsite de experienţă de viaţă, adică tinere, sau cu un nivel intelectual scăzut, care erau dispuse, în schimbul unor mici sume de bani, să devină asociaţi şi administratori în astfel de societăţi “fantomă”. De altfel, majoritatea asociaţilor şi administratorilor racolaţi de membrii grupării provin din Tăşnad. Prin intermediul operaţiunilor frauduloase derulate prin intermediul acestor firme înfiinţate pe numele persoanelor racolate de fostul poliţist Pavel Nicoară, gruparea a fraudat bugetul de stat cu suma de aproximativ 5 milioane de euro.

  Racolator de administratori
  Potrivit celor declarate de procurorii DIICOT Sălaj, persoanele racolate de ex-poliţistul Pavel Nicoară primeau între 100 şi 200 lei pentru a-şi asuma calitatea de administratori ai firmelor fantomă. Aceste persoane erau transportate de către liderii grupării în municipiul Zalău, respectiv la notarul public, la Oficiul Registrului Comerţului, la diferite unităţi bancare, unde semnau actele de cesiune, de deschidere de conturi, ulterior actele societăţii fiind preluate de către membrii grupării, inclusiv cardurile bancare şi codurile PIN aferente. De asemenea, persoanele racolate de fostul poliţist Pavel Nicoară, majoritatea fără adăpost, erau obligate să semneze chitanţe şi facturi fiscale în alb, contracte de prestări servicii, contracte de vânzare-cumpărare, împuterniciri, care erau folosite ulterior de membrii grupării de crimă organizată pentru desfăşurarea unor activităţi economice fictive, respectiv achiziţionarea de bunuri, prestări servicii, vânzarea unor bunuri. Bineînţeles că persoanele racolate de gruparea anihilată de DIICOT Sălaj habar nu aveau de afacerile de zeci de mii de euro derulate lunar în numele lor, majoritatea abia ducându-şi traiul de la o zi la alta pe seama ajutoarelor sociale. Când şi-au dat seama că au intrat în vizorul organelor de anchetă, membrii grupării au încercat să şteargă urmele, cesionând firmele unor persoane fără adăpost din oraşul Debrecen, Ungaria.

  Poliţist şi traficant de persoane
  Fostul poliţist Pavel Nicoară nu se află la prima încălcare a legii. La sfârşitul anilor ‘90, acesta era implicat până peste gât în traficul cu migranţi afro-asiatici, care erau trecuţi în Ungaria, peste fâşia verde, prin zona fostului cătun Viişoara, situat în apropierea Careiului. La vremea respectivă, Pavel Nicoară ocupa funcţia de şef de post în comuna Foieni. Alertaţi de trecerile ilegale tot mai dese, în cursul anului 1998, poliţiştii de frontieră au capturat în apropierea graniţei un microbuz în care se aflau mai mulţi migranţi, însoţiţi de un şofer. În urma anchetei, a reieşit implicarea poliţistului Pavel Nicoară în traficul de migranţi. Acesta coordona o grupare de călăuze, pe care o şi proteja de organele abilitate, profitând de calitatea sa de poliţist. Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei de frontieră, migranţii capturaţi în microbuz au declarat că au fost cazaţi peste noapte chiar în garajul şefului de post.

  Pavel Nicoară a fost dat afară din Poliţie şi s-a ales cu dosar penal, fiind apoi trimis în judecată. După ani de procese, a reuşit să scape de închisoare, fiind condamnat cu suspendare. După ce a fost dat afară din Poliţie, Pavel Nicoară a devenit “liber profesionist”, după cum afirmă foşti colegi de-ai săi. S-a retras în Tăşnad, unde a intrat în lumea afacerilor.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img