More


  Avram Iancu va avea un bust în municipiul Satu Mare

  - Advertisement -

  bust

  La 190 de ani de la naşterea lui Avram Iancu, Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu va amplasa duminică, 8 iunie, în Piaţa 25 Octombrie un bust al Crăişorului Munţilor. Evenimentul coincide şi cu marcarea a zece ani de când preşedintele filialei sătmărene a Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, Mircea Dobra, se află la conducere, perioadă care a coincis cu redobândirea identităţii culturale a moţilor din Horea, Marna, Ianculeşti, Crişeni, Baba Novac, Gelu şi Scărişoara-Nouă. Mai mult, evenimentul va fi marcat de un spectacol de muzică populară, cu nume mari ale folclorului românesc, printre care Veta Biriş sau Dumitru Fărcaş. Tot duminică va avea loc şi balul anual al Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu. Evenimentele sunt organizate de către Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu, în colaborare cu Consiliul Judeţean şi Primăria Satu Mare.

  În semn de respect faţă de faptele şi memoria eroului Avram Iancu, moţii din satele Horea, Marna, Ianculeşti, Crişeni, Baba Novac, Gelu şi Scărişoara-Nouă, prin Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu – filiala Satu Mare – vor amplasa duminică, 8 iunie, începând cu ora 13.00, un bust al Crăişorului Munţilor în Piaţa 25 Octombrie. Seria manifestărilor va continua de la ora 17.00 la Casa de Cultură a Sindicatelor cu un spectacol omagial, capete de afiş fiind celebrii interpreţi de muzică populară Veta Biriş şi Dumitru Fărcaş.

  “În data de 8 iunie vor avea loc mai multe evenimente legate de sărbătorirea naşterii marelui nostru erou Avram Iancu, iar noi, filiala Avram Iancu, ne-am gândit să facem un bust, care va fi dezvelit duminică, 8 iunie. Iar de la ora 17.00 va avea loc un spectacol omagial la Casa de Cultură a Sindicatelor cu capete de afiş Veta Biriş şi Dumitru Fărcaş. La manifestare sunt aşteptaţi şi reprezentanţi din satele noastre de obârşie, adică din Horea din judeţul Alba, din Albac sau din Ciucea. De asemenea, noi am trimis invitaţii tuturor reprezentanţilor autorităţilor locale, de la primari până la Consiliul Judeţean şi Prefectură, ca şi directorilor de instituţii – dar, de fapt, îi invităm pe cât mai mulţi să fie alături de noi”, a declarat preşedintele filialei sătmărene a Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, Mircea Dobra.

  Manifestările omagiale se vor încheia seara cu Balul Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu. “Spre seară ne vom îndrepta cu toţii la balul Societăţii Avram Iancu, care a ajuns la a X-a ediţie. Programul va fi foarte încărcat, ca de obicei, cu multe surprize, scenetă Avram Iancu, tulnice de la Ianculeşti, o mulţime de formaţii, chiar şi Veta Biriş şi Dumitru Fărcaş vor fi invitaţi speciali, tort, ţinând seama că este o ediţie aniversară. Cred că de zece ani de când sunt preşedinte filiala a evoluat în bine şi mă bucur că suntem sănătoşi”, a completat Mircea Dobra.

  Preşedintele de onoare al Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, Ioan Bâtea, a adăugat că este nevoie de păstrarea identităţii naţionale şi a memoriei marelui erou al moţilor Avram Iancu, în contextul în care “globalizarea ne omoară”. Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu are peste 70 de filiale locale, alte filiale fiind înfiinţate în Ungaria, Serbia, Canada, Elveţia sau Statele Unite.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare