More

    Contrabandiştii lucrează din stocuri

    contrabanda

    În pofida situaţiei de criză din ţara vecină, care se află pe picior de război, comerţul cu ţigări de contrabandă decurge în continuare fără probleme la Satu Mare. Chiar dacă contrabandiştii ucraineni au fost traşi pe dreapta de autorităţile din statul vecin, ţigările ucrainene se găsesc la tot pasul în pieţele sătmărene. O dovadă clară că diversele grupări de contrabandişti n-au stat degeaba de la începutul anului şi şi-au făcut stocuri ca lumea de ţigări ucrainene. Numai aşa se poate explica faptul că ţigările de contrabandă sunt vândute la acelaşi preţ de peste un an de zile.

    Contrabandă trasă pe dreapta
    Gazeta de Nord-Vest a arătat în urmă cu câteva zile că, din cauza crizei înregistrate în Ucraina, contrabanda cu ţigări ucrainene a fost sistată. Vechii şefi ai grănicerilor şi vameşilor ucraineni, instalaţi de regimul lui Ianukovici, care au lucrat ani la rând mână în mână cu contrabandiştii de ţigări, au fost destituiţi. Au căzut în dizgraţie şi interlopii locali care colectau şpăgile din activităţi ilicite pentru reprezentanţii fostului regim. Noii şefi ai grănicerilor şi vameşilor din ţara vecină stau în expectativă. N-au primit de sus nicio dispoziţie în privinţa contrabandei cu ţigări. Aşa că persoanele aflate la conducerea Batalionului de grăniceri Vinogradov şi a Vămii Diakovo pur şi simplu nu ştiu ce să facă, să protejeze sau să combată corupţia. Autorităţile guvernamentale sunt prea ocupate cu pericolul invaziei ruse pentru a-şi face timp să repună în funcţiune caracatiţa corupţiei din sistemul vamal. Astfel că, până la noi ordine, contrabandiştii ucraineni de ţigări au fost traşi pe dreapta. Fenomenul este confirmat şi de inexistenţa capturilor de ţigări ucrainene efectuate în ultima perioadă de autorităţile române.

    Pieţele sătmărene, pline de ţigări
    Cu toate acestea, sătmărenii pot cumpăra oricând ţigări ucrainene, semn că nu există probleme cu stocurile. În continuare, sătmărenii nu pot să intre liniştiţi în piaţă să-şi facă cumpărăturile fără să fie abordaţi de vânzătorii de ţigări ucrainene, care îşi promovează marfa strigând “ţighi, ţighi”. Tranzacţiile au loc în văzul trecătorilor, de parcă pur şi simplu contrabandiştilor nu le-ar păsa că încalcă legea. Sătmărenii pot găsi la orice oră ţigări ucrainene, la preţul de 7-8 lei pachetul. Celebra marcă Jin Ling este cea mai răspândită. De asemenea, sătmărenii pot cumpăra la aproape acelaşi preţ şi ţigări de contrabandă marca Viceroy. Unele dintre pachete au timbru fiscal ucrainean, în timp ce altele provin din magazinele de tip duty-free care funcţionează pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, pe piaţa neagră apar uneori şi alte mărci de ţigări, pachetele fiind vândute tot la 7-8 lei. Aceeaşi situaţie poate fi întâlnită în mai toate pieţele din judeţul Satu Mare, nu numai în Piaţa Someş. Ţigările ucrainene au trecere la sătmăreni, deşi sunt destul de proaste din punct de vedere calitativ. Apetitul sătmărenilor faţă de ţigările de contrabandă poate fi explicat cu diferenţa de preţ faţă de ţigările cu timbru fiscal românesc, care costă de la 13,5 lei în sus.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE