More

  Criza din Ucraina afectează contrabanda

  ucraina

  Criza înregistrată în Ucraina a pus capăt temporar contrabandei cu ţigări ucrainene. Vechii şefi ai grănicerilor şi vameşilor ucraineni, instalaţi de regimul lui Ianukovici, care au lucrat ani la rând mână în mână cu contrabandiştii de ţigări, au fost destituiţi. Au căzut în dizgraţie şi interlopii locali care colectau şpăgile din activităţi ilicite pentru reprezentanţii fostului regim. Noii şefi ai grănicerilor şi vameşilor din ţara vecină stau în expectativă. N-au primit de sus nicio dispoziţie în privinţa contrabandei cu ţigări. Aşa că persoanele aflate la conducerea Batalionului de grăniceri Vinogradov şi a Vămii Diakovo pur şi simplu nu ştiu ce să facă, să protejeze sau să combată corupţia. Autorităţile guvernamentale sunt prea ocupate cu pericolul invaziei ruse pentru a-şi face timp să repună în funcţiune caracatiţa corupţiei din sistemul vamal. Astfel că, până la noi ordine, contrabandiştii ucraineni de ţigări au fost traşi pe dreapta.

  Pauză pentru contrabandiştii din Ucraina
  De câteva săptămâni, poliţiştii de frontieră sătmăreni nu au mai înregistrat capturi de ţigări de contrabandă pe fâşia verde. De asemenea, n-au fost înregistrate capturi mai acătării nici în Vama Halmeu. Potrivit surselor apropiate de contrabandişti, principala cauză o constituie criza existentă în Ucraina, ameninţată de secesionism în zona de est a ţării şi de invazia trupelor ruseşti. Comandanţii grănicerilor ucraineni au fost schimbaţi după răsturnarea regimului condus de Viktor Ianukovici. Se pare că au fost operate destituiri şi la nivelul Batalionului de grăniceri din Vinogradov, pe raza de competenţă a căruia intră şi porţiunea de frontieră situată pe raza judeţului nostru. Surse din rândul contrabandiştilor afirmă că au fost demişi şi şefii vămilor ucrainene, probabil şi cel din Diakovo. Nesiguri de viitorul lor şi al regimului care i-a numit în funcţii, noii şefi ai grănicerilor şi vameşilor refuză să le dea undă verde contrabandiştilor din ţara vecină. Într-o ţară în care corupţia este endemică, aceştia se tem şi să mai ia şpagă. Cu toţii aşteaptă dispoziţii de sus. Până atunci, contrabandiştii de ţigări au fost traşi pe dreapta.

  Optimism în rândul contrabandiştilor
  Cu toate acestea, contrabandiştii ucraineni par să fie optimişti. Aceştia sunt de părere că noul regim va perpetua obiceiul “tradiţiei” (şpăgii- n.r.) în vămi. Sunt în joc sume foarte mari de bani. În zona Diakovo, politicienii caută o persoană de încredere, care să se ocupe de colectarea şpăgii din vamă, dar şi de pe urma altor afaceri necurate. Un interlop eficient, care să fie obişnuit cu astfel de activităţi. Şi reprezentanţii regimului Ianukovici au avut astfel de oameni de încredere în zonă. Un fel de mafioţi locali, implicaţi până peste cap în diverse afaceri ilicite, generatoare de profituri grase. O bună parte din aceste profituri ajungeau în buzunarele reprezentanţilor fostului regim. Contrabanda cu ţigări peste fâşia verde era una dintre cele mai bănoase activităţi. Totul se derula cu complicitatea grănicerilor ucraineni, care permiteau accesul contrabandiştilor dincolo de gardul securizat care înconjoară ţara vecină. Astfel, ţigările de contrabandă puteau fi transportate în diverse zone ale frontierei chiar şi cu mijloace auto pe drumul de uz militar amenajat lângă gardul securizat. Nici măcar intenţia de apropiere de Uniunea Europeană trâmbiţată de actualul regim de la Kiev, ce presupune în mod implicit eradicarea corupţiei, nu reuşeşte să afecteze optimismul contrabandiştilor ucraineni. Singura lor grijă este dacă îşi vor mai putea achiziţiona ţigări din fostele fabrici clandestine care funcţionau pe teritoriul Ucrainei sub protecţia regimului Ianukovici.

  Caracatiţa corupţiei din vămile ucrainene
  Gazeta de Nord-Vest a prezentat caracatiţa corupţiei ce domneşte în vămile ucrainene în luna martie a acestui an, când a relatat despre modul în care naţionaliştii ucraineni din cadrul grupării Pravi Sektor l-au capturat pe şeful Vămii Csap, Szerhij Harcsenko, obligându-l să mărturisească afacerile corupte din sistemul vamal ucrainean. Punctul de trecere a frontierei Csap din Ucraina corespunde punctului de trecere a frontierei Zahony, situat în judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg din Ungaria, vecin cu judeţul Satu Mare. În interogatoriul luat probabil sub ameninţare, fostul şef de vamă Szerhij Harcsenko povesteşte despre sistemul piramidal al corupţiei care domneşte în sistemul vamal ucrainean. Acesta povesteşte cum şpaga colectată în vamă era transmisă la nivele superioare, ajungând în cele din urmă la oficiali din cadrul fostului guvern al Ucrainei din timpul regimului lui Ianukovici. Trimişi speciali ai regimului de la Kiev colectau săptămânal din şpăgi, numai în Vama Csap, câte 200.000 – 250.000 de euro. E la mintea cocoşului că acelaşi sistem corupt a domnit şi în punctul de trecere al frontierei Diakovo, ce corespunde punctului de trecere Halmeu, afacerile ilegale decurgând în linii mari după acelaşi tipar.

  “Tradiţia” nu va dispărea prea uşor
  Cei care au trecut prin Vama Diakovo au putut constata cu propriii lor ochi cât de bine funcţiona “tradiţia”. Şpaga, constând în câteva grivne, trebuia plătită atât la intrarea în Ucraina cât şi la ieşire, chiar dacă nu aduceai niciun bun. Pentru ţigări şi celelalte produse accizabile şpaga se plătea pe încredere, grănicerii şi vameşii nici măcar nu se osteneau să verifice cantităţile declarate. Foarte rar, făceau verificări prin sondaj. Dacă era prins cu marfă mai multă decât cea pentru care a achitat şpaga, contrabandistul se putea lăsa de meserie, fiind conştient că va urma o serie lungă de şicanări.

  În concluzie, este greu de crezut că autorităţile ucrainene vor reuşi să eradicheze corupţia endemică din ţara vecină. Vameşii şi grănicerii vor fi greu de convins să renunţe la “tradiţia” încasată de atâţia amar de ani. Nu va fi uşor nici cu miliţianul ucrainean care stă în prima staţie de carburanţi de după Vama Halmeu-Diakovo şi opreşte toate maşinile străine, şicanându-i pe şoferi până îşi dau seama că trebuie să-i dea câteva grivne pentru a-şi putea continua drumul în voie. În mod cert, tradiţia “tradiţiei”, atât de adânc înrădăcinată, nu va dispărea prea uşor.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE