CRIZA DIN UCRAINA: Atac al separatiştilor proruşi asupra aeroportului din Doneţk

3

Aeroportul din Doneţk, în estul Ucrainei, a fost închis după un atac al separatiştilor proruşi, a anunţat un purtător de cuvânt al aeroportului. O explozie şi tiruri sporadice se auzeau luni după-amiază, în apropiere de aeroportul din Doneţk. Locuitorii oraşului Doneţk au fost sfătuiţi să nu iasă din casă, după declanşarea unor lupte între trupele ucrainene şi separatişti proruşi soldate cu “victime în rândul civililor”.

UPDATE 23:12 Primarul oraşului Doneţk i-a sfătuit pe locuitori să nu iasă din casă

Primarul oraşului Doneţk, în estul Ucrainei, i-a sfătuit luni pe locuitori să nu iasă din casă, după declanşarea unor lupte între trupele ucrainene şi separatişti proruşi soldate cu “victime în rândul civililor”, relatează AFP.

“Supravegheaţi-vă copiii. Încercaţi să ieşiţi din casă doar pentru situaţii de urgenţă”, a declarat primarul Oleksandr Lukiancenko, citat într-un comunicat publicat pe site-ul primăriei.

“Evitaţi să vă deplasaţi în zona aeroportului şi, dacă este posibil, în cea a gării feroviare”, a continuat el.

UPDATE 17:20 – Terminalul aeroportului din Doneţk, vizat de obuze ale armatei ucrainene

Principalul terminal al aeroportului internaţional din Doneţk a fost atins de obuze lansate de elicoptere ale armatei ucrainene.

În zona terminalului aeroportuar poate fi observată o coloană de fum.

UPDATE 14:55 – Armata ucraineană a lansat o “operaţiune antiteroristă” la aeroportul Doneţk

Armata ucraineană a anunţat că a lansat luni o “operaţiune antiteroristă” la aeroportul de la Doneţk, aflat începând de luni dimineaţa sub controlul unor insurgenţi proruşi, a declarat un purtător de cuvânt al celulei regionale însărcinate cu operaţiunea pentru AFP.

“Operaţiunea a fost lansată la ora (locală) 13.00 (13.00, ora României)”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Mai multe avioane ucrainene de luptă de tip Suhoi-25 şi Mig-29 participă la operaţiune.

“Militari sunt paraşutaţi în acest moment din elicoptere (de tip) Mi-8 şi sunt pe cale să cureţe teritoriul”, a declarat sursa citată.

Un purtător de cuvânt al forţelor ucrainene, Vladislav Seleznev, a scris într-un mesaj postat pe Facebook că avioane ucrainene au distrus un sistem de apărare antiaeriană instalat pe aeroport şi “îndreptat împotriva forţelor ucrainene”.

UPDATE 14:21 – O explozie şi focuri de armă, pe aeroportul din Doneţk controlat de separatişti

O explozie şi tiruri sporadice se auzeau luni, în apropiere de aeroportul din Doneţk, în estul Ucrainei, care a trecut luni dimineaţa sub controlul insurgenţilor proruşi, a constatat un jurnalist AFP.

Fum negru se ridica deasupra zonei aeroportului şi se putea auzi zgomotul produs de avioane de luptă. Toate zborurile au fost anulate luni dimineaţa.

Aeroportul din Doneţk, în estul Ucrainei, a fost închis luni dimineaţă după un atac al separatiştilor proruşi.

“Mai multe persoane înarmate se află în faţa aeroportului şi altele sunt în interior”, a declarat Dmitro Kossinov, purtătorul de cuvânt al aeroportului.

El a adăugat că atacul a fost lansat de zeci de persoane, care s-au prezentat drept “reprezentanţi ai Republicii Doneţk”. Nu au avut loc confruntări armate, a mai afirmat purtătorul de cuvânt. Aeroportul a fost evacuat şi închis, iar zborurile anulate.

Cu puţin înainte de ora locală 10.00 (10.00, ora României), trei camioane la bordul cărora se aflau persoane înarmate, purtând uniforme militare, iar unele panglica negru-portocalie a Sfântului Gheorghe, au ajuns la aeroport, a constatat un jurnalist AFP aflat la faţa locului.

Separatişti proruşi au anunţat duminică faptul că nu vor recunoaşte puterea lui Petro Poroşenko şi că vor să continue lupta pentru independenţă.

Încă de duminică seara, miliardarul prooccidental, prezentat ca învingător în scrutinul prezidenţial, a anunţat că una dintre primele sale măsuri în calitate de şef de stat va fi să viziteze regiuni din Donbas, care şi-au declarat independenţa faţă de Ucraina, în urma unui referendum.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Tiberiu Bader: un ardudan de talie internaţională

Tiberiu Bader este cotat ca unul dintre cei mai importanţi istorici, muzeologi şi arheologi ai Transilvaniei, meritele fiindu-i recunoscute în lumea întreagă. S-a născut...

A căzut Guvernul ? „Și cu asta ce-am făcut?”

Am întâlnit zilele acestea sătmăreni indignați de ceea ce se întâmplă în politica românească inedită și plină de lipsa legimității. Se vorbește mult despre...

VIDEO/FOTO. INCENDIU. Combină ÎN FLĂCĂRI. De unde a pornit DEZASTRUL

Un puternic incendiu a izbucnit astăzi pe câmp la un utilaj agricol (combină) aflat în funcțiune pe un teren din apropierea orașului Livada. Pentru gestionarea...

FOTO. RESPECT. Polițista EROINĂ de Satu Mare. A SALVAT VIAȚA unui BEBELUȘ

O polițistă din Satu Mare s-a transformat într-o polițistă eroină după ce a salvat viața unui bebeluș de numai 4 luni. Dacă nu ar...

Scapă cine poate

Nu este prima dată când scriem despre asta, însă situația din teren o impune. Din nefericire, traficul auto de pe întreg cuprinsul județului Satu...