More


  Distincţii pentru două personalităţi sătmărene marcante

  - Advertisement -

  comandor2

  Doi reprezentanţi de marcă ai societăţii sătmărene, europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, vicepreşedinte al Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European şi membru în Delegaţia pentru relaţiile cu Adunarea Parlamentară a NATO, respectiv prorectorul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, Gavrilă Ardelean, au fost distinşi cu demnitatea de “Membru de onoare în Grad de comandor” al Ordinului Militar din România. Festivitatea s-a desfăşurat ieri în aula Vasile Lucaciu a Universităţii de Vest Vasile Goldiş Arad – Filiala Satu Mare în prezenţa preşedintelui Ordinului din România, colonelul dr. ing. Adrian Constantin, a secretarului general al Ordinului Militar din România, Dumitru Bozianu, a prefectului Eugeniu Avram, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a primarului municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a istoricului Larry L. Watts, a candidatului Alianţei electorale PSD-UNPR-PC, susţinut de PNL, la alegerile parţiale din Colegiul nr. 2, europarlamentarul Ovidiu Silaghi, precum şi a altor invitaţi.

  Activitate elogiată
  Festivitatea a debutat cu Imnul Naţional al României, urmat de cuvântul introductiv al moderatorului manifestării, profesorul Teodor Curpaş, care a prezentat autorităţile prezente şi personalitatea celor doi distinşi. În continuare, dr. ing. Adrian Constantin a făcut un scurt istoric al Ordinului Militar din România, înfiinţat în anul 2008. Apoi a adăugat că demnitatea de “Membru de onoare în grad de comandor” este acordată unui ctitor de şcoală românească, făcând referire la Gavrilă Ardelean. În “Laudatio”, prezentat de prof univ. dr. Claudiu Porumbăcean, s-a arătat că această distincţie este acordată la două personalităţi marcante ale comunităţii sătmărene. “În cei 50 de ani de activitate, Gavrilă Ardelean a fost un slujitor în promovarea valorilor româneşti şi şi-a adus aportul la emanciparea învăţământului în Nord-Vest-ul României”, a mai afirmat Claudiu Porumbăcean. Apoi, Adrian Constantin i-a înmânat înalta distincţie lui Gavrilă Ardelean, după care acesta a depus legământul.

  comandor1

  În continuare, Adrian Constantin a apreciat activitatea lui Ioan Mircea Paşcu atât cea desfăşurată în perioada când era ministrul Apărării cât şi în calitate de europarlamentar. “Ioan Mircea Paşcu, în calitatea de europarlamentar, are un rol determinant ca România să ocupe locul pe care-l merită în Europa”, a mai afirmat Adrian Constantin, după care i-a înmânat distincţia de “Membru de onoare în grad de comandor” al Ordinului Militar din România. Europarlamentarul a mulţumit pentru demnitatea primită după care a depus, la rândul său, legământul.

  O onoare şi o îndatorire
  După înmânarea distincţiilor, cele două personalităţi proaspăt comandori ai Ordinului Militar din România, au fost invitate să ia cuvântul. Astfel, vădit emoţionat, europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu a declarat că în astfel de momente vizualizează o parte dintre realizările sale. “În asemenea momente îţi trec prin cap toate realizările, mai ales când ai în spate realizări bogate atât ca ministru al Apărării cât şi ca europarlamentar. După destrămarea URSS şi revenirea Rusiei, România trebuia să folosească la maxim oportunitatea de a intra în NATO şi Uniunea Europeană pentru că noi trebuie să fim de partea sigură. Sunt mândru că mi-am adus aportul ca România să fie integrată atât în NATO cât şi în Uniunea Europeană şi azi putem privi lucrurile care se întâmplă în jurul nostru cu siguranţa că te afli în cea mai puternică alianţă militară din lume. De asemenea, sunt bucuros că am participat la decizia ca Ziua Naţională a României să fie sărbătorită pe data de 1 Decembrie, iar Imnul Naţional să fie “Deşteaptă-te române”, a mai spus Ioan Mircea Paşcu.

  comandor3
  La rândul său, Gavrilă Ardelean s-a arătat bucuros că festivitatea a avut loc în aula Filialei Satu Mare a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, adăugând că se simte onorat de înalta distincţie pe care tocmai a primit-o, pe care o consideră şi ca o îndatorire, nu doar o onoare. “În calitate de comandor, o să-mi aduc aportul la emanciparea învăţământului în acest colţ de ţară. Vă asigur de asemenea, că Universitatea de Vest Vasile Goldiş va rămâne o instituţie de învăţământ a acestei cetăţi”, a mai spus Gavrilă Ardelean.

  Prefectul Eugeniu Avram a felicitat cele două personalităţi marcante ale societăţii sătmărene, considerând că festivitatea desfăşurată ieri reprezintă un moment istoric pentru viaţa judeţului Satu Mare. “Îi asigur pe cei doi comandori de toată stima mea, îi felicit pentru această distincţie şi le doresc mult succes în tot ceea ce vor întreprinde în continuare”, a mai spus prefectul. Festivitatea s-a încheiat cu intonarea “Imnului Europei”.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img