More

  Doi proprietari pe acelaşi teren

  audiente

  Locatarii blocurilor C27 şi C29 de pe strada Traian Vuia au scos la iveală o situaţie incredibilă. Un teren situat pe strada Oltului colţ cu Traian Vuia are în acte doi proprietari: unul tabular şi altul extratabular. Proprietarul tabular pare să fie un sătmărean, iar proprietarul extratabular pare să fie statul român. Asociaţia de locatari i-a cerut ieri prefectului Eugeniu Avram sprijin pentru clarificarea situaţiei. Cu atât mai mult cu cât sătmăreanul care şi-a îngrădit terenul, care se suprapune cu o alee de acces, blochează astfel accesul autoturismelor la parcare, proprietatea statului român, şi la garajele locatarilor din blocurile C27 şi C29.

  Un document care face lumină
  Problema gardului apărut pe strada Oltului colţ cu Traian Vuia a ajuns din nou în faţa prefectului Eugeniu Avram. De această dată, Asociaţia de locatari a blocurilor C27 şi C29 a prezentat un nou document, care pune un mare semn de întrebare asupra documentelor de proprietate deţinute de către sătmăreanul care a îngrădit aleea. Este vorba de o schiţă de dezmembrare din anii 90 care atestă situaţia ansamblului de locuinţe şi care arată că aleea de acces are regim de drum public aflat în proprietatea statului. Mai exact, în noul document prezintă, cu numere topografice, situaţia terenurilor din jurul ansamblului de locuinţe de pe strada Traian Vuia. Calea de acces către imobilele C27 şi C29 apare clar ca fiind aflată în proprietatea statului, fără ca aceasta să fi fost dezmembrată şi dată înapoi proprietarilor. În aceste condiţii, se nasc mari semne de întrebare asupra documentelor deţinute de către proprietarul – persoană privată – care şi-a îngrădit acel teren. Instituţia Prefectului va sesiza din nou Primăria municipiului în această săptămână pentru a organiza o întâlnire tripartită, iar cel mai probabil că acest caz va ajunge în instanţă. Şi asta pentru că Asociaţia de locatari nu are calitate procesuală, procesul pentru clarificarea situaţiei trebuind să fie deschis de către Primăria Satu Mare, presupus proprietar extratabular al terenului fiind statul român, care a expropriat terenul în anul 1986, dar fără să se opereze modificări în Cartea Funciară.

  Primăria poate face lumină
  Între timp locatarii sunt tot nemulţumiţi. Nu au primit până acum un răspuns clar din partea autorităţilor. În plus, îşi cer dreptul de servitute pentru parcarea pe care au câştigat-o în favoarea statului român, pe banii lor, acum mai bine de patru ani în instanţă, atât la nivelul Judecătoriei şi Tribunalului Satu Mare, cât şi la nivelul Curţii de Apel Oradea. În cursul acestei săptămâni va exista o nouă discuţie cu reprezentanţii Primăriei Satu Mare. Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a propus două situaţii posibile pentru a rezolva această problemă. În primul rând, s-a propus un schimb de teren, dar se pare că proprietarul care ar deţine şi el ceva acte pentru acel teren, ar fi refuzat. În al doilea rând, se are în vedere de către administraţia locală expropierea acelui teren, variantă care pare cea mai plauzibilă în momentul de faţă.

  Ce spun specialiştii
  Un angajat al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, că statul român a gestionat înainte de anul de graţie 1989 foarte defectuos cărţile funciare, după 1990 totul devenind o “cacealma de care au profitat foarte mulţi”. “În principiu, proprietarul e proprietar, iar actele de carte funciară sunt determinante. Dar în zona respectivă problema este foarte complexă. Acolo au fost terenuri retrocedate, au fost tot felul de înţelegeri, tranzacţii de vânzare-cumpărare. Totuşi, potrivit planului urbanistic zonal, acolo sunt nişte străzi, alei, parcări foarte bine delimitate. Chiar dacă anumiţi proprietari deţin terenuri, asta nu le dă dreptul să le îngrădească. Dacă pe planul urbanistic zonal se prevede o stradă, nimeni nu poate primi aviz de îngrădire a acelei străzi. Dacă există în zonă un interes public, şi este clar că există, pentru că s-a creionat acest interes în favoarea a zeci de locatari, atunci trebuie expropriat acel proprietar. Legea există, iar dacă există înţelegere, pe cale amiabilă se poate merge foarte rapid. Nu ştiu de ce oamenii se încăpăţânează să stea în mijlocul unei străzi. În Satu Mare sunt foarte multe situaţii aberante, în care, culmea, toate părţile au partea lor de dreptate”, a precizat sursa noastră.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE