More


  Eveniment editorial de excepţie la Satu Mare

  - Advertisement -

  carti

  Sala de lectură Gheorghe Bulgăr a Bibliotecii Judeţene a găzduit ieri o dublă lansare de carte. Astfel, europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu şi istoricul Larry L. Watts şi-au lansat împreună cele mai recente cărţi la Satu Mare. Europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu şi-a lansat volumul “Bătălia pentru NATO”, lucrarea în care se tratează atât istoria aderării României la cea mai puternică alianţă militară a istoriei, cât şi sinteza unei perioade de cumpănă din istoria naţională. Istoricul Larry L. Watts şi-a lansat cartea “Aliaţi incompatibili”, în care autorul analizează contextul internaţional în general şi, în particular, poziţia a trei dintre ţările aflate în cleştele deschis de lăcomia a două forţe excesiv de agresive: Germania şi Uniunea Sovietică. Manifestarea a fost organizată de Consiliul Judeţean, Primăria Satu Mare, Biblioteca Judeţeană şi Editura RAO, alături de autori fiind prezenţi europarlamentarul Ovidiu Silaghi – candidat al Alianţei PSD-UNPR-PC, deputatul PSD Octavian Petric, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi Mircea Govor, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, şi primarul comunei Racşa şi bun prieten al europarlamentarului Ioan Mircea Paşcu, Toma Betea.

  PSD şi PNL, aliaţi compatibili
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a făcut un joc de cuvinte, profitând de titlul cărţii lui Larry Watts, precizând că deşi se credea că PSD şi PNL sunt “aliaţi incompatibili”, cele două formaţiuni politice au demonstrat că pot să lucreze împreună. “Este un eveniment important pentru municipiul şi judeţul nostru. Am avut ocazia să îl cunosc pe Ioan Mircea Paşcu, mai ales de când mulţi au considerat că PSD şi PNL pot să fie doar aliaţi incompatibili. Noi am dovedit că putem să fim cu adevărat parteneri. Am demonstrat că putem să construim împreună ceva, PNL şi PSD, împreună, am construit USL. Vreau să îl salut cu respect şi pe Larry Watts, ştiu că ştie foarte multe despre România, despre evoluţia ei, cu atât mai mult am ţinut să fiu prezent azi, aici, fiindcă vorbim despre două personalităţi marcante”, a declarat Adrian Ştef.

  Reeditarea lucrării “Bătălia pentru NATO” este nu doar istoria aderării României la cea mai puternică alianţă militară a istoriei, ci şi sinteza unei perioade de cumpană din istoria naţională. “În acele momente, atât omul obişnuit, cât şi cei care controlau destinele ţării ezitau între mai multe opţiuni de viitor, presaţi de prezent şi de trecutul recent. Istoria aderării la organizaţiile transnaţionale occidentale este şi istoria despărţirii de comunism, o despărţire pe care sărăcia, încetineala reformelor şi certurile politice au făcut-o peste măsură de dureroasă”, este de părere managerul general al Editurii RAO, Ovidiu Enculescu.

  România a profitat de fereastra de oportunitate
  În lucrarea sa “Bătălia pentru NATO”, Ioan Mircea Paşcu spune povestea acestor noi începuturi din calitatea de martor şi uneori autor al deciziilor importante pentru revenirea României în familia europeană de care totalitarismul o îndepărtase în ultimele decenii ale secolului trecut. Fost ministru al Apărării, actualmente europarlamentar, Ioan Mircea Paşcu a precizat că ultimele două decenii au reprezentat o “fereastră de oportunitate” pentru România de a intra în Alianţa Nord-Atlantică şi în Uniunea Europeană. Iar autorul cărţii se felicită că România a reuşit să profite din plin de intervalul de timp dintre prăbuşirea Uniunii Sovietice şi revenirea Rusiei ca actor major şi agresiv în această parte a lumii. “Este vorba despre o reeditare, cartea a apărut în 2007. Dar, într-adevăr, nu numai zece ani de NATO au fost la baza acestei decizii, ci şi ce se întâmplă în Ucraina şi ca atare putem spune că părintele spiritual al deciziei este domnul Putin. Dânsul a decis să dea un imbold la reeditarea acestei lucrări. Este o datorie a persoanelor care se află în funcţii cheie să lase celor care vin după tot ce se poate spune despre un asemenea moment. Fiecare, dacă poate scrie ceva, lăsăm o imagine mai completă asupra efortului respectiv”, a precizat Ioan Mircea Paşcu.

  carti02

  Larry L. Watts, un român prin adopţie
  Cunoscutul istoric american Larry L. Watts, pasionat de istoria modernă şi contemporană a României, specialist în domeniul de apărare şi securitate, şi-a lansat ieri la Satu Mare ultima carte: „Aliaţi incompatibili. România, Finlanda, Ungaria şi al Treilea Reich“. Larry Watts afirmă că România, deşi o ţară mică, cu resurse limitate, prin diplomaţia şi structurile sale externe, a reuşit să joace o carte importantă pe plan extern. Specialistul american, care a studiat arhive în mai multe ţări, este de părere că României i s-a făcut o nedreptate la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, la masa tratativelor, din punct de vedere a Dreptului Internaţional. După Pactul Ribbentrop-Molotov, România a devenit o ţară agresată. Dar, la încheierea războiului a fost considerată ţară agresoare, chiar dacă a pierdut teritorii înainte de conflict, fapt care a determinat-o să intre în alianţa cu germanii. Cu toate că s-a predat în august 1944 şi a luptat alături de sovietici, până la încheierea conflictului, a rămas cu teritoriile pierdute, fiind şantajată cu pierderea Transilvaniei. Istoricul face o paralelă între România, Finlanda şi Ungaria, determinate să intre de partea celui de-al Treilea Reich cu forţa, cu graniţe trasate prin voinţa Germaniei şi a URSS. Larry Watts şi-a arătat admiraţia faţă de politica externă dusă de România postbelică, prin promovarea dezarmării, a medierii conflictelor în lume şi prin obţinerea unor alianţe pragmatice, care au adus beneficii economice ţării dar şi o repoziţionare faţă de dominaţia sovietică.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img