More

    “Help for Smaranda” la Satu Mare

    spectacol

    Nord Vest TV, în colaborare cu Organizaţia Judeţeană a Femeilor Social – Democrate şi Filarmonica “Dinu Lipatti” din Satu Mare au organizat marţi seara un spectacol umanitar de strângere de fonduri pentru sprijinirea artistei plastice careience Smaranda Nemethi, în lupta pe care o dă pentru învingerea unei forme grele de cancer pulmonar. Organizatorii evenimentului au fost Valeriu Ioan, Rodica Maxi şi DJ Gaby.

    Spectacol muzical-coregrafic la “cote fierbinţi”
    Spectacolul de marţi seara a adus în sala mare a Filarmonicii sătmărene o pleiadă de artişti consacraţi sau în devenire, care prin muzică uşoară sau populară, dans modern sau de societate au vrut să fie alături de Smaranda în lupta ei pentru viaţă. Programul a fost deschis de elevii corului de la Liceul Teologic Ortodox “Nicolae Steinhart” din Satu Mare, urmând talentatele soliste de muzică uşoară, surorile Iulia şi Patrisia Balaj din Săuca şi dansatorii Anamaria Dan şi David Decsei de la “Royal Dance Club” Satu Mare. A venit rândul titratei cantautoare de muzică folk Georgeta Govor ca să reintroducă atmosfera spectacolului în lumea mirifică a Cenaclului “Flacăra”, pentru ca “partitura de regie” să-şi schimbe tempoul prin fulminantul program al Trupei Synergy, din cadrul Şcolii de Arte din Satu Mare, şi prin experimentaţii profesionişti din cadrul Formaţiei XXL, care au întreţinutatmosfera prin tente “cromatice” de sunet şi lumină, urmaţi fiind de dansatorii Ingrid şi Erik Vonhaz de la “Dans Club 92“ din Satu Mare. Punctul cel mai “fierbinte” al spectacolului l-a reprezentat urcarea pe scenă a amfitrioanei momentului, Smaranda Nemethi şi a coordonatoarei campaniei “Help Smaranda”, Rodica Maxi, care au mulţumit tuturor oamenilor de suflet care au făcut front comun “pro bono” în această campanie. Cireaşa de pe tort a fost adusă pe scenă de solistul de muzică populară Petrică Mureşan, care i-a oferit Smarandei un coş cu flori, din partea florăriei “Bellis” şi a organizatorilor. Programul s-a încheiat cu un recital de „şapte stele” al lui Petrică Mureşan, care a “incendiat atmosfera” în ciuda ploii torenţiale de afară.

    Careienii şi sătmărenii au răspuns cu generozitate acestei cauze
    Careienii şi sătmărenii prezenţi nu s-au zgârcit în donaţii. Astfel, la sfârşitul zilei s-a strâns suma de 2100 de lei. La rândul nostru, putem să o ajutăm pe Smaranda, prin conturile: IBAN: RO35 RNCB 0318 0707 8478 0001 în RON, IBAN: RO31 RNCB 0075 0707 8478 0001 în EURO şi SWIFT: RNCB RO BU, titular al conturilor fiind Milu Dan Ioan.

    Smaranda Nemethi, o luptătoare neobosită pentru viaţă
    Smaranda a intrat de mult timp în galeria artiştilor plastici sătmăreni consacraţi. Absolventă a Liceului de Artă “Aurel Popp” din Satu Mare, secţia Arte Frumoase – promoţia 1996 – 2000, a Academiei de Arte Vizuale “Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca, promoţia 2000 – 2004 şi a Academiei “di belle arti – Abadir” – din Italia, prin bursă Erasmus, Arte Frumoase, promoţia 2002 – 2003, masterandă a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca – promoţia 2005 – 2007, Smaranda s-a stabilit de ceva timp la Bucureşti, lucrând şi în domeniul publicitar, devenind un prosper “ publicity – leader”, conducând firme de publicitate recunoscute în ţară şi-n străinătate. În luna decembrie a anului 2013, i s-a descoperit o formă rară şi agresivă de cancer pulmonar, maladie care i-a schimbat radical optica şi modul de viaţă, după două luni petrecute prin spitale românesti ea plecând în Germania, unde a fost diagnosticată cu “Carcinom Bronhopulmonar ALK pozitiv”, adică cancer la plămâni cu mutaţie genetică foarte rară ALK. Există din fericire un medicament citostatic cu acţiune locală care acţionează asupra acestor celule canceroase mutante cu posibilitatea de remisie totală, medicament care se numeşte Crizotonib, tratamentul lunar costând aproximativ 7000 de euro. Smaranda trebuie să facă acest tratament măcar timp de patru luni, probabil în combinaţie cu citostatice clasice, datorită metastazelor din ganglionii mediastinali şi din creier. După patru luni de tratament cu Crizotinib, dacă cancerul se va retrage şi va fi localizat numai in plamâni, medicii de la Greifswald vor trece la pasul următor, urmând o operatie de rezecţie a plămânului, apoi o terapie de recuperare/preluare a funcţiilor plămânului.

    Valeriu Ioan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE