More


  Importanţa prezenţei la urne

  =

  Aproximativ 400 de milioane de europeni au fost chemaţi să îşi exprime votul care are menirea să stabilească în ce direcţie trebuie să meargă Europa, cum trebuie abordate provocările viitoare şi, mai cu seamă, să-şi exprime părerea despre felul cum trebuie gestionate problemele marii familii europene. Data scrutinului a fost stabilită în funcţie de ţară, în perioada 22-25 mai, în urma acestuia cei 751 de membri ai Parlamentului European nou ales care îşi vor prelua mandatele din iulie nu numai că vor stabili cursul politicilor europene în următorii cinci ani, dar vor alege, de asemenea, noul lider al Comisiei Europene, instituţia executivă a UE. Preşedintele Comisiei Europene va fi nominalizat pe baza rezultatelor alegerilor europene, iar opţiunea cetăţenilor europeni de pe buletinele de vot va influenţa direct conducerea importantului organ executiv al UE.

  După cum se ştie, cetăţenii României sunt aşteptaţi la urne duminică, 25 mai.

  Având în vedere importanţa lor, alegerile pentru Parlamentul European s-ar cuveni să se desfăşoare cu participarea, din patru în patru ani, a majorităţii covârşitoare a cetăţenilor UE cu drept de vot. Din acest motiv, din totalul de 28 de state membre, patru au optat pentru votul obligatoriu: Belgia, Cipru, Grecia şi Luxemburg. Cetăţenii României nu au această obligaţie, întrucât s-a încetăţenit ideea că şi absenteismul electoral reprezintă o opţiune ce nu contravine legislaţiei în vigoare, doar că este o modalitate prin care absenţii de la urne sancţionează clasa politică. Cât de păguboasă este o asemenea atitudine s-a dovedit cu prisosinţă pe parcursul numeroaselor cicluri electorale.

  Se poate accepta şi înţelege în bună măsură lehamitea provocată potenţialilor votanţi de politicienii incompetenţi şi corupţi, dar absenteismul electoral funcţionează, în mod paradoxal, tocmai în favoarea acestora. Ei nu se vor ruşina, lipsiţi de orice urmă de conştiinţă care să-i determine să lase locul lor altora competenţi şi cinstiţi. Dacă lehamitea va ţine departe de urne alegătorii capabili să înţeleagă ce trebuie schimbat, vor câştiga tot cei care nu doresc să schimbe nimic. La fel apoi, refuzul de a participa la luarea deciziilor este echivalent cu aprobarea dată altora să decidă în numele nostru. Efectele deciziei luate ne vor afecta în mod inevitabil, fiindcă alţii nu pot gândi ca noi. Iar aceasta este o lege simplă care funcţionează în orice loc unde deciziile se iau prin vot.

  Politicienii incompetenţi şi corupţi vor pierde controlul asupra destinelor noastre numai atunci când ne vom implica nemijlocit în luarea deciziilor votând candidaţii cei mai buni. Prezenţa la vot reprezintă astfel o opţiune importantă şi o dovadă de înţelepciune, decisive pentru materializarea celor mai multe aspiraţii legitime.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img