More


  La Zalău, în plin centrul orașului

  - Advertisement -
  Un „țăran/orășean” și „un cioban”, au votat pentru Parlamentul European
  1
  În fața Instituției Prefectului Județului Sălaj și a Consiliului Județean Sălaj, a avut loc, ieri, duminică, 25 mai, o acțiune cu totul inedită pentru locuitorii municipiului Zalău, dar nu numai. Doi sălăjeni, fii ai satului Borza, unul de meserie jurnalist, iar celălalt cioban get-beget, s-au îmbrăcat în straie de sărbătoare și au dorit să vină la Zalău să își exercite dreptul de vot, ca cetățeni ai Uniunii Europene.
   
  Jurnalistul, costumat în port popular de la brâu în sus, adică cu sufletul și inima „țăran”, iar cu restul corpului (picioarele care l-au purtat prin lume și prin viață) „orășean”, și-a exercitat dreptul de vot într-un mod cu totul neobișnuit pentru membrii comisiei din secția de votare, fiind însoțit de camaradul și prietenul său, „ciobanul”.
  Cei doi au dorit să demonstreze lumii că le pasă de cei care îi vor reprezenta în Parlamentul European, dar și că noi – „țăranii” și „ciobanii” sau alte categorii de la „talpa țării” – suntem cetățeni responsabili ai Uniunii Europene.
  „Am mers să votăm, liber și fără obligații, pentru că la Revoluția din decembrie 1989 au murit oameni pentru Libertate, pentru Democrație. Prin jertfa eroilor de la Revoluție – eu, tu, el/ea, noi, voi, ei/ele – am învățat că trebuie să ai voință ca să poți obține „rația de libertate”, că „trebuie să faci ceva ca să îți schimbi viața”. Nimeni nu va face „minuni” pentru mine, pentru tine, pentru familiile noastre, dar cu toate acestea eu mă duc să votez european. Mergeți la vot și arătați că vă pasă”, a declarat „țăranul/orășean” Iulian Duma, nimeni altul decât colegul nostru de la Zalău.
  „Toți cei care au dorit să ne vadă, să povestească cu noi, să își facă poze sau să deguste din bucatele țărănești, au fost bineveniți „la standul nostru cu produse tradiționale”, amenajat ad-hoc pe platoul din fața Instituției Prefectului Județului Sălaj. Pentru că tot s-a deschis de curând Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, oamenii care au ieșit de la biserică, cei care erau la terasele din centrul orașului sau cei care își exercitau dreptul la vot, au venit să vadă două din exponatele de acolo, care „au dispărut” și „au prins viață” prin centrul orașului. Să auzim numai de bine și Dumnezeu să ne ajute – Nihil Sine Deo” a mai declarat Iulian Duma, fiu al satului Borza, din comuna Creaca, județul Sălaj, în calitate de inițiator și principal organizator al evenimentelor care vor avea loc la sfârșitul lunii iunie pe raza localității.
  De altfel, acțiunea de la Zalău a fost gândită tocmai pentru a începe mediatizarea acestui eveniment, prin metode simple și foarte tradiționale, total inedite pentru sălăjeni.
  Duminică, 25 mai 2014, va fi o zi de neuitat pentru mulți, foarte mulți oameni, din Sălaj și nu numai, și asta nu datorită faptului că au avut loc alegeri pentru Parlamentul European, ci pentru faptul că „un țăran” și „un cioban” au atras privirile a sute de curioși, iar cei „mai curajoși” au gustat din produsele tradiționale „brandul Borza” și au avut posibilitatea să se fotografieze cu aceștia.
  Atât „țăranul”, cât și „ciobanul” din Borza, comuna Creaca, județul Sălaj, vă vor pregăti multe, extrem de multe alte surprize și în perioada următoare, în ciuda tuturor bârfelor, invidiilor și ironiilor. Ținem aproape, pentru că nici nu știți ce pierdeți” a ținut să mai precizeze Iulian Duma.


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img