More

    Mobilizare la vot, rezultate previzibile

    Conform statisticilor Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Satu Mare, prezenţa la vot la alegerile europarlamentare a fost mai ridicată decât la scrutinul pentru Parlamentul European din 2009. În mod cert, sătmărenii au înţeles că fiecare vot contează. Sătmărenii au dorit să aibă un cuvânt de spus în privinţa noii componenţe a Parlamentului European, respectiv în privinţa elaborării legislaţiei europEne în următorii cinci ani în domenii cum ar fi piaţa unică sau libertăţile cetăţeneşti. Important e faptul că, indiferent de formaţiunea politică cu care au votat, sătmărenii şi-au exercitat un drept fundamental. La această creştere a prezenţei la vot, chiar dacă nu foarte spectaculoasă, au contribuit şi numeroasele campanii de informare derulate de autorităţile Statului Român. De asemenea, un rol important l-au avut şi partidele politice. Prin campaniile lor electorale, mai mult sau mai puţin incisive, respectiv mai mult sau mai puţin eficiente, partidele politice au reuşit să-i scoată pe sătmăreni din obişnuita lor amorţeală.

    Rezultatul acestei mobilizări este vizibil şi în saltul pe care l-a făcut judeţul Satu Mare în clasamentul naţional al prezenţei la vot, sărind pe poziţiile din mijloc ale acestuia după ce în ultima perioadă era abonat la penultimul loc, după Harghita şi Covasna.

    Alegerile europarlamentare au trecut, cu bune şi cu rele, rezultatele fiind previzibile. Alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut un scor zdrobitor, conform exit-poll-urilor, câştigând practic alegerile europarlamentare cu 41-43%. PNL a reuşit cu greu să obţină 13-14%, iar PDL în jur de 12%. De asemenea, PMP a obţinut puţin peste 6%, deşi liderii formaţiunii se aşteptau la un rezultat cu două cifre. UDMR a obţinut 6-7%. Un rezultat neaşteptat, de circa 4-5%, l-a obţinut candidatul independent Mircea Diaconu, rezultat care constituie o lovitură grea pentru liberali. Celelalte formaţiuni politice au obţinut rezultate sub marja de eroare a sondajelor. Cele mai mari eşecuri le-au înregistrat PPDD şi Forţa Civică a fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu. Rezultatele finale nu par să schimbe prea mult aceste procente. Oricum, peste câteva zile treburile vor reintra în normal, după ce câştigătorii îşi vor savura victoria, iar învinşii se vor retrage să-şi lingă rănile, acceptându-şi înfrângerea.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE