More

  Plăci comemorative în memoria evreilor sătmăreni deportaţi

  evrei

  La Satu Mare s-au comemorat ieri 70 de ani de la ghetoizarea şi deportarea evreilor sătmăreni în lagărele de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (3 mai – 1 iunie 1944). Cu această ocazie, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, împreună cu Comunitatea Evreilor Satu Mare, Primăria Municipiului Satu Mare şi Consiliul Judeţean Satu Mare, a realizat o serie de manifestări comemorative. Printre participanţi s-au numărat preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Aurel Vainer, subprefectul Tamas Ferenc Altfatter, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Rudolf Riedl, Gheorghe Rentea din partea Primăriei Satu Mare, preşedinţii Comunităţilor Evreieşti din ţară, alături de preşedintele Comunităţii Evreieşti Satu Mare, Nicolae Decsei, în calitate de gazdă, precum şi numeroşi elevi de la şcolile sătmărene.

  Manifestările, având ca motto “Istoria nu se poate rescrie”, au debutat la monumentul victimelor deportărilor în cadrul unei adunări comemorative desfăşurate la Sinagoga Mare. Cu această ocazie, a fost citit mesajul ambasadorului Israelului la Bucureşti, Dan-Ben-Eliezer, despre cei peste 18.000 de evrei din judeţul Satu Mare deportaţi în lagărele naziste. Apoi, a urmat o scurtă rugăciune oficiată de trei rabini, după care au avut loc depuneri de coroane. Participanţii s-au deplasat la fosta Sinagogă “Machizike Hatorah”, de pe strada Ham Janos, unde s-a dezvelit o placă comemorativă în memoria celor deportaţi, care s-au rugat pentru ultima oară în respectiva sinagogă.

  A urmat apoi “Marşul vieţii”, de la fosta sinagogă transformată în ghetou, pe Bulevardul Transilvania – Bulevardul Henri Coandă până la Cimitirul Evreiesc. La Casa Memorială s-a dezvelit o placă comemorativă cu numele militarilor evrei din Primul Război Mondial şi al celor din batalioanele de muncă forţată din al Doilea Război Mondial. Pe clădirea Gării CFR Satu Mare, Institutul “Ellie Wiesel” a aşezat o placă comemorativă, întrucât din Satu Mare au plecat şase garnituri de tren spre lagărele naziste. Manifestările s-au încheiat ieri după amiază cu o expoziţie realizată de Asociaţia SAVO- Scrieri ale Vechiului Oraş şi un concert aniversar al cantorului Andre Zweig.
  Pavel Prodaniuc

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE