More


  Planuri post- electorale (I)

  =

  Fără îndoială, rezultatul scrutinului de la sfârşitul acestei săptămâni va determina partidele care au participat la competiţie, în special pe cele ale opoziţiei, să gândească, să propună şi să realizeze asocieri politice, în vederea alegerilor prezidenţiale din toamnă. Câteva planuri s-au conturat deja, dar ele se menţin, deocamdată, în perimetrul declaraţiilor contradictorii.

  Este acum cunoscut faptul că preşedintele Traian Băsescu l-a sfătuit pe Vasile Blaga, încă de la sfârşitul anului trecut, să accepte o fuziune cu PMP. La rândul său, Elena Udrea a afirmat că s-a străduit să acţioneze în acelaşi sens, având parte de refuzul categoric al liderului democrat-liberal. Fostul ministru a mai spus că există o strategie a PDL, a lui Vasile Blaga şi a câtorva persoane din jurul său de a ataca Mişcarea Populară şi pe ea, personal. În replică, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a apreciat că PMP va intra doar printr-o minune în Parlamentul European şi a adăugat: “Cum să fuzioneze un partid politic cu un partid politic care nu există?”.

  În realitate însă, în ultima perioadă lucrurile s-au schimbat, PDL scăzând constant în sondaje, în timp ce PMP a crescut în opţiunile de vot, după ce Traian Băsescu şi-a exprimat în mod repetat susţinerea pentru acest partid.

  Democrat-liberalii iau în schimb în calcul formarea unei alianţe cu Partidul Naţional Liberal după alegerile europarlamentare. Scenariul a fost vehiculat de mai multe ori de lideri ai PDL, unii dintre ei vorbind chiar despre o fuziune a celor două formaţiuni politice. Recent, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a susţinut că, după europarlamentare, principalul aliat al democrat-liberalilor trebuie să fie PNL. Se conturează astfel ideea că, percepându-l ca un potenţial adversar, intenţia democrat-liberalilor este mai degrabă aceea de a izola PMP pe scena politică, în aceeaşi strategie de îndepărtare de Traian Băsescu, promovată de Vasile Blaga. Dar se confirmă faptul că între lideri ai PNL şi PDL au existat totuşi convorbiri de tatonare.

  Preşedintele PNL, Crin Antonescu a respins, însă, într-un interviu recent posibilitatea unei alianţe cu PDL, precizând că, în momentul în care USL a încetat să mai existe, liberalii au luat decizia de a-şi asuma un drum politic propriu. Deci despre o nouă alianţă electorală nu mai poate fi vorba din punctul de vedere al PNL.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img