Ponta: Serviciile trebuie să contribuie la analiza privind Ucraina-Moldova, dar numai CSAT poate cere

3

Documentele ministeriale privind situaţia la zi din Ucraina şi Moldova vor fi transmise marţi preşedintelui Traian Băsescu, dar pentru o poziţie oficială a României trebuie să contribuie şi serviciile de informaţii şi numai CSAT le poate solicita acest lucru, a declarat premierul Victor Ponta.

Întrebat, luni seara, de presă care este situaţia privind convocarea unei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), premierul a reafirmat că toate materialele şi propunerile, integrate, din partea Ministerului Apărării Naţionale, a Ministerului de Externe şi a Ministerului de Interne vor fi trimise marţi preşedintelui, dar a adăugat că la analiză trebuie să contribuie şi serviciile de informaţii.

“Eu nu pot cere, doar CSAT poate cere şi altor instituţii, servicii de informaţii în cazul de faţă, SRI, SIE, să participe la elaborarea acestui material şi, pe baza a ceea ce cele trei ministere au întocmit, – şi vorbim de situaţia la zi din Ucraina şi privind, de asemenea, Moldova, pentru că ultimul CSAT a fost acum o lună şi jumătate, situaţia la zi s-a schimbat fundamental faţă de 27 martie – pe baza acestor documente întocmite de către ministere, la care se adaugă datele şi informaţiile şi analiza suplimentară a serviciilor de informaţii, care se află sub controlul Parlamentului, să putem să avem o poziţie clară a CSAT, o poziţie a României referitoare la situaţia actuală şi la ce are România de făcut în perioada următoare” , a arătat Ponta.

Luni dimineaţa, premierul Victor Ponta a anunţat, după o discuţie cu miniştrii Apărării, de Interne şi Externe, că marţi va primi o analiză la zi privind situaţia din Ucraina şi Moldova şi o actualizare a strategiei României, acte pe care, ca vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, le va înainta preşedintelui pentru a fi discutate în CSAT.

El a insistat asupra faptului că nu există un pericol actual sau o ameninţare directă la adresa României, dar că Moldova şi Ucraina, state aflate la graniţă, sunt în stare de pericol, astfel că autorităţile române trebuie să aibă o strategie actualizată.

Duminică, premierul Ponta a precizat că, în situaţia în care preşedintele Traian Băsescu nu va convoca CSAT pentru analizarea crizei din Ucraina, atunci convocarea va fi făcută de el, în calitate de vicepreşedinte, şi ceilalţi miniştri membri ai acestei structuri, în cursul zilei de luni.

El a precizat că va propune o analiză foarte clară a instituţiilor statului, inclusiv a serviciilor de informaţii, legat de ceea ce va putea face România pentru a sprijini Republica Moldova în contextul conflictului din Ucraina.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat că face apel la premierul Victor Ponta să nu terfelească CSAT, care nu este “un club de dezbatere”, şi i-a cerut să depună, chiar şi în noaptea de duminică spre luni, o strategie pe situaţia din Ucraina, dacă vrea convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Sâmbătă, Băsescu afirmase că situaţia Ucrainei s-a discutat demult în CSAT, dar premierul Ponta nu şi-a dat seama când.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

FOTOGALERIE. PERICOL de EXPLOZIE la Satu Mare. Pompierii au INTERVENIT promt

Pericol de explozie ieri la Satu Mare. Pompierii sătmăreni au intervenit ieri pentru asigurarea zonei în urma producerii unei defecțiuni la un branșament de gaz,...

DREPTATE. Doi TÂLHARI și VIOLATORI, trimiși în judecată. Faptele ORIBILE ale acestora

Doi tineri, în vârstă de 18 respectiv 20 de ani, acuzați de tâlhărie calificată și viol u fost trimiși în judecată de procurorii sătmăreni....

RESPECT. Gest de OMENIE făcut de niște polițiști sătmăreni. Ce au făcut pentru VICTIMA unei TÂLHĂRII

Polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Petrești au venit în sprijinul unei femei, de 56 de ani, din municipiul Carei, care la data de...

CONVOCATOR

  COMPLETAREA ORDINII DE ZI A ADUNĂRII GENERALE ORDINARE A ACȚIONARILOR  SOCIETATII ARDEALUL SA             Directoratul societății ARDEALUL SA, societate administrată în sistem dualist, cu sediul...

PERFORMANȚĂ. Niciun CAZ NOU de CVOVID-19 de aproape O SĂPTĂMÂNĂ la Satu Mare. Doar DOUĂ CAZURI în județ

De aproape o săptămână, mai exact din data de 23 mai, în județul Satu Mare nu a fost înregistrat niciun caz nou de COVID-19...