More

  PSD, marele câştigător în judeţul Satu Mare

  victorie

  Organizaţia Judeţeană Satu Mare a PSD a reuşit să obţină rezultate deosebit de bune la scrutinul de duminică. Ajutaţi de aliaţii din UNPR şi PC si sprijiniţi de PNL, social- democraţii sătmăreni au învins în mod clar în Colegiul electoral nr.2 pentru Camera Deputaţilor, candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC, europarlamentarul Ovidiu Silaghi, adjudecându-şi aproape 36% din voturile valabil exprimate. De asemenea, obţinând 28,47% din voturile sătmărenilor la alegerile pentru Parlamentul European, PSD a înregistrat o creştere de 7,86% faţă de alegerile similare din 2009, când a obţinut un scor de 20,61% la nivelul judeţului Satu Mare. La nivel naţional, PSD a repurtat o victorie masivă, obţinând 37,6% din voturi.

  Victorie clară în Colegiul 2
  În Colegiul electoral nr.2 pentru Camera Deputaţilor, candidatul PSD Ovidiu Silaghi a câştigat fără drept de apel. Fostul ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta a obţinut 35,96% din voturile valabil exprimate, respectiv 8.073 din cele 22.447 de voturi valabile. Candidatul UDMR, Nagy Szabolcs, s-a clasat pe locul secund, la o distanţă destul de mare, de 7,44%. Cel de-al treilea candidat, Ileana Blidar de la PDL, s-a clasat la o diferenţă şi mai importantă, de 23,95%. Ceilalţi candidaţi din Colegiul nr.2 pentru Camera Deputaţilor, mai mult sau mai puţin exotici, în frunte cu senzaţionalul Dan Diaconescu, au obţinut rezultate de-a dreptul nesemnificative. De altfel, Ovidiu Silaghi a mai câştigat postul de deputat în Colegiul 2 în cadrul alegerilor parlamentare din 2012.

  PSD, singurul partid pe creştere în Sătmar
  În cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, PSD a obţinut o adevărată peformanţă la nivelul judeţului Satu Mare, obţinând 28,47% din voturile alegătorilor, respectiv 28.762 de voturi. La alegerile europarlamentare din 2009, PSD a obţinut 20,61% din totalul voturilor valabil exprimate. PSD este singurul partid care, la nivelul judeţului nostru, a reuşit să obţină duminică un scor electoral mai mare decât la alegerile europarlamentare din 2009. Creşterea este semnificativă, în procent de 7,86%. Formaţiunile politice cu vechime, respectiv UDMR, PNL şi PDL, au înregistrat scăderi cuprinse între 4-5%. Celelalte formaţiuni politice au obţinut rezultate nesemnificative la nivelul judeţului nostru. Întrucât europarlamentarele pot fi considerate un test în privinţa alegerilor prezidenţiale, PSD poate miza pe rezultate şi mai bune la scrutinul din toamnă.

  Detaşat, la nivel naţional
  PSD a câştigat detaşat alegerile pentru Parlamentul European obţinând, la nivel naţional, un scor de 37,6%, mult peste ceilalţi competitori. În clasament, social-democraţii au fost urmaţi de PNL, cu un procent de 15%, de PDL – 12.23%, candidatul independent Mircea Diaconu – 6,81%, UDMR – 6,3% şi PMP cu 6,21%. Competitori precum PP-DD, PRM, Forţa Civică sau PER nu au reuşit să atingă pragul de 5%.

  Scorul obţinut de PSD îi dă dreptul să trimită în Parlamentul Europei 16 europarlamentari, însemnând jumătate din totalul mandatelor puse în joc pentru ţara noastră. Printre aceştia se află eurodeputatul sătmărean Ioan Mircea Paşcu.
  Demn de remarcat este şi faptul că PSD a obţinut unul dintre cele mai mari scoruri la alegerile europarlamentare 2014 la nivelul social-democraţilor. “PSD a reușit, cu ajutorul celor care au votat, să reprezinte România la cel mai înalt nivel în structurile de putere europene. Scorul obținut este al doilea la nivelul social-democraților din Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că țara noastră va avea un cuvânt mult mai important de spus în toate negocierile și discuțiile pe plan comunitar”, a afirma senatorul PSD, Ilie Sârbu.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE