More


  Putin a ordonat ÎNCETAREA exerciţiilor militare în apropiere de frontiera cu Ucraina

  - Advertisement -

  1

  Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat luni retragerea trupelor care efectuează manevre în apropiere de frontiera cu Ucraina, iar Moscova cere Kievului să-şi retragă “imediat” trupele din estul ţării, a anunţat Kremlinul.

  “Vladimir Putin i-a ordonat ministrului Apărării să cheme trupele în garnizoane (…) din cauza încheierii exerciţiilor”, a anunţat Kremlinul, citat de agenţii ruse.

  “Rusia îndeamnă (Ucraina) să pună capăt imediat operaţiunii represive şi violenţelor, (îndeamnă) la retragerea trupelor şi la soluţionarea tuturor problemelor existente prin mijloace exclusiv paşnice”, mai afirmă Kremlinul, potrivit agenţiei publice RIA Novosti, referindu-se la operaţiunea “antiteroristă” lansată la 13 aprilie de către armata ucraineană.

  Potrivit ONU, aproximativ 130 de persoane – militari, separatişti şi civili – au fost ucise în cursul operaţiunii.

  “Preşedintele Vladimir Putin se felicită pentru primele contacte între Kiev şi susţinătorii federalizării (Ucrainei), care vizează să stabilească un dialog direct, la care trebuie participe toate părţile vizate”, afirmă Kremlinul.

  După o primă “masă rotundă” miercuri, la Kiev, care nu a condus la niciun avans, principalii miniştri din cadrul Guvernului, doi foşti preşedinţi ucraineni, parlamentari şi clerici s-au întâlnit sâmbătă la Harkov (est). La fel ca la primul eveniment, separatiştii, catalogaţi drept “terorişti” de către Kiev, nu au fost reprezentaţi, iar premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk a respins ideea federalizării.

  Moscova, pe care putrea prooccidentală de la Kiev o acuză că-i susţine pe separatiştii din estul ţării, promovează principiul unei reforme constituţionale în Ucraina care să ţină cont de voinţa regiunilor proruse din est.

  Referendumurile organizate în această regiune, denunţate de către Kiev şi occidentali, au condus la o victorie masivă a taberei separatiştilor.

  Rusia pune la îndoială legitimitatea alegerilor prezidenţiale anticipate programate la 25 mai în Ucraina, în timp ce Guvernul ucrainean efectuează o operaţiune armată – pe care Moscova o cataloghează ca “represivă” – împotriva insurgenţilor separatişti.

  Moscova a masat în martie trupe – până la 40.000 de militari potrivit occidentalilor – sub pretextul unor manevre, în apropiere de frontiera cu Ucraina, alimentând temeri cu privire la o invazie. Putin a declarat săptămâna trecută că aceste trupe s-au retras, însă Statele Unite au subliniat că nu există dovezi în acest sens, “pentru moment”.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img