Răcşenii, cei mai conştiincioşi votanţi în Oaş

oas

Oşenii nu prea s-au înghesuit la urne ieri în ziua alegerilor europarlamentare, fiind înregistrată, la ora 18.00, o prezenţă la vot de sub 20% în zona Oaşului. Cu o prezenţă de circa 35%, comuna Racşa s-a situat din nou pe primul loc la alegeri, fiind urmată la mare distanţă de Batarci, Călineşti Oaş, Gherţa Mică şi Oraşu Nou. Cu toate că dimineaţă prezenţa la vot în Negreşti Oaş era de peste 15%, până la ora 18.00 situaţia aproape că a stagnat, fiind sub 20%.

Început timid
Scrutinul pentru europarlamentare a început foarte timid în zona Oaşului, în jurul orei 10.00 fiind înregistrate prezenţe de doar 2-3 procente ale votanţilor la secţiile de votare. La Oraşu Nou votaseră 3,19%, la Vama – 1,7%, la Trip – 1,5% iar la Bixad doar 2,37%.

La Negreşti Oaş debutul alegerilor a fost fulminant. În jurul orei 11.00, votaseră circa 10% dintre alegătorii înscrişi pe liste, iar după ce populaţia a ieşit de la biserică procentul a crescut la peste 15%.
Şi în celelalte comune din zona Oaşului procentele au mai crescut după terminarea slujbei din biserici. Astfel, la Călineşti Oaş, în jurul orei 14.00 votaseră circa 16%, la Gherţa Mică 11,5%, la Turţ votaseră 8,06%, la Tarna Mare – 9,15%, iar la Batarci votaseră 16,25%. De asemenea, la Racşa, la aceeaşi oră, votaseră circa 20% dintre alegătorii trecuţi pe listele electorale permanente.

fedorca

Vot pentru continuitate
Tot după terminarea slujbei în biserici, în diferite secţii de votare din Negreşti Oaş au votat primarul Aurelia Fedorca, fostul deputat de Oaş, Gheorghe Ciocan, fostul primar al oraşului, Nicolae Bura, dar şi preşedintele UNPR Negreşti Oaş, Mihai Big, şi preşedintele PC Negreşti Oaş, Florin Tripon.

Primarul Aurelia Fedorca a votat la Secţia 102, amenajată la Şcoala Gimnazială nr. 3. Aceasta a fost însoţită de familia sa care, de asemenea, şi-au exprimat dreptul de vot. La ieşirea din secţia de votare, Aurelia Fedorca a declarat că a votat pentru continuitate. “Am votat pentru cei cu care ne mândrim acum în Europa, pentru cei care ne-au adus în Europa şi în NATO şi pentru a continua împreună cu cei care ne fac cinste în Parlamentul European”, a precizat primarul Aurelia Fedorca.

Fostul deputat Gheorghe Ciocan a votat la secţia 107 de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Negreşti Oaş. Acesta a declarat că a votat pentru oameni care să ne reprezinte cu cinste în Parlamentul European. “Am votat pentru o Europă unită, pentru nişte oameni care ne reprezintă cu cinste în Parlamentul Europei. Toţi cetăţenii trebuie să înţeleagă că în Parlamentul European avem nevoie de oameni capabili care să reprezinte interesele românilor pentru că aici se iau cele mai importante decizii”, a spus şi Gheorghe Ciocan.

La fel ca de fiecare dată, fostul primar al oraşului Negreşti Oaş, Nicolae Bura, şi-a exprimat dreptul de vot la Secţia 109 de la Liceul Teoretic Negreşti Oaş. “Am votat pentru binele şi pacea Europei şi pentru mai binele poporului român. Sunt convins că atunci când toţi cetăţenii îşi vor face datoria civică de a vota, avem toate şansele să fim ceea ce merităm între popoarele Europei”, a declarat Nicolae Bura la ieşirea din secţia de votare.

Atât Mihai Big cât şi Florin Tripon au precizat că au votat pentru o Românie europeană şi pentru creşterea nivelului de trai al românilor.

ciocan

Prezenţă de sub 20% la ora 18.00
Cu toate că până la amiază prezenţa la vot în Negreşti Oaş era de peste 15%, până la ora 18.00 situaţia aproape că a stagnat, fiind înregistrată o prezenţă de sub 20%. Astfel, din cei aproape 14.000 de cetăţeni cu drept de vot înscrişi pe listele electorale permanente, votaseră doar 2.740.

Răcşenii au reuşit să ridice procentul de prezenţă la vot în zona Oaşului, ajungând, la ora 18.00, la circa 35%. Chiar şi în aceste condiţii, primarul comunei, Toma Betea, a declarat că se aştepta la o prezenţă mai mare la vot.

La mare distanţă, pe locul doi în Oaş s-a situat comuna Batarci, cu 25,48%, Călineşti Oaş – 23,46%, Gherţa Mică – 23,19% sau Oraşu Nou – 21,52%. De asemenea, la Livada a fost înregistrată o prezenţă de 19,51%, Tarna Mare – 17,03%, Bixad – 15,63%, Trip – 15,18%, Turţ – 14,28%. Cele mai scăzute procente de participare la vot în zona Oaşului au fost înregistrate la Vama – 12,59% şi Halmeu, unde la ora 18.00 doar 10% dintre alegători s-au prezentat la urne. Astfel, până la ora mai sus amintită prezenţa la vot în zona Oaşului a fost de doar 19,36%.

bura

Preşedinţii secţiilor de votare se aşteptau la un nou val de alegători după lăsarea serii, însă chiar şi în aceste condiţii procentul de prezenţă la vot în zona Oaşului nu a trecut de 25%.

Florin Dura

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

ACCIDENT GRAV. Pieton RĂNIT. Ce le RECOMANDĂ polițiștii pietonilor

În dimineața zile de 12.12.2019, în jurul orei 08:00, polițiștii Biroului Rutier Carei au fost solicitați la un eveniment rutier,  produs pe strada Petofi...

ALERTĂ. RAZII de PROPORȚII în tot județul. Peste 170 de polițiști și jandarmi, în stradă

171 de efective au participat ieri, 12 decembrie a.c. la o acțiune pe raza județului Satu Mare. Acțiunea la care au fost angrenate 171 efective...

Grupul “Pulbere de Stele” din clasa a V-a B de la școala Mircea Eliade a colindat la Nord Vest TV

Crăciunul vine în fiecare an cu multe obiceiuri frumoase printre care colindul și mersul cu Viflaimul. Vestea nașterii Mântuitorului Isus Hristos au dus-o mai...

30 de ani de presă liberă în Satu Mare

Asociația Ziariștilor, Artiștilor și Scriitorilor Sătmăreni a organizat joi, 12 decembrie 2019, prima gală a presei sătmărene: 30 de ani de presă liberă în...

ALERTĂ! TRICHINELOZA face RAVAGII în județ. Șase cazuri DEPISTATE într-o săptămână

Trichineloza începe să facă ravagii în județul Satu Mare. În decursul unei singure săptămâni, în județul Satu Mare au fost depistate șase cazuri. Din...