Şase MODURI de a evita o moarte prematură

5

Experţii susţin că nu este greu să se prevină aceste decese premature şi că există şase moduri de a face asta, scrie time.com:

Renunţarea la fumat

Adunarea generală a Naţiunilor Unite şi-a stabilit drept obiectiv reducerea cu 30 de procente a populaţiei care fumează, ţintă ce trebuie atinsă până în 2025. În prezent, în ţările dezvoltate s-a observat o reducere a procentului de fumători în urma interzicerii furmatului în locurile publice şi a creşterii accizelor la ţigări.

Limitarea consumului de alcool în exces

Deţi consumul moderat de alcool are beneficiile sale, în exces alcoolul poate conduce la apariţia unor tipuri de cancer sau de boli ale ficatului, precum şi la creşterea presiunii arteriale. Educarea oamenilor cu privire la riscurile existente ca urmare a consumului excesiv de alcool sau creşterea taxelor la produsele alcoolice au avut rezultate în scăderea acestui flagel.

Reducerea consumului de sare

Consumul de sare în exces poate conduce la creşterea presiunii arteriale şi poate contribui la declanşarea de atacuri cerebrale sau cardiace. În multe ţări din lume, oamenii consumă cu mult mai multă sare decât organismul are nevoie. În SUA, o persoană consumă în medie cu 800 de mg mai multă sare pe zi decât consideră experţii că este necesar.

O soluţie ar fi introducerea de alternative, cum ar fi acidul citric, pentru a satisface nevoia de sare.

Controlarea presiunii arteriale

Lipsa de exerciţii fizice şi consumul excesiv de sare contribuie la apariţia hipertensiunii, iar o tensiune arterială oscilantă poate provoca atacuri cerebrale sau boli de inimă. Monitorizarea tensiunii în mod regulat şi cu instrumente aflate la îndemâna tuturor, precum şi opţiunea pentru sport şi dietă sunt cele mai eficiente modalităţi de a reduce acest factor de risc.

Monitorizarea diabetului

Legat strâns de numărul mare de persoane obeze din ţările dezvoltate sau aflate în curs de dezvoltare, diabetul poate spori riscul de boli de inimă, de rinichi sau alte afecţiuni care pot scurta durata de viaţă. Numeroase studii arată că modificările făcute în stilul de viaţă, respectiv introducerea de diete sărace în zaharuri sau opţiunea pentru activităţi fizice pot fi la fel de eficiente ca medicamentele atunci când este nevoie să se ţină sub controlul nivelul de zaharuri din organism.

Reducerea obezităţii

Creşterea obezităţii la nivel global este strâns legată de numeroşi factori, de la introducerea în consumul populaţiei a produsele extrem de procesate şi cu multe calorii până la stilul de viaţă sedentar. Reducerea obezităţii are efecte şi asupra scăderii incidenţei unor boli precum cele de inimă, diabetul sau hipertensiunea arterială.

Existenţa unor campanii publice pentru a-i informa pe oameni de nivelul crescut de calorii din produsele de tio fast-food sau a unor programe care să le ofere oamenilor acces la fructe şi legume, inclusiv în şcoli, pot reprezenta paşi importanţi în stoparea creşterii numărul persoanelor obeze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

În rastel

”Imagini de basm”, ”Sătmarul feeric”, ”Iarna în Satu Mare”, ”Peisaje de poveste” și am putea-o ține tot așa în descrieri ale unor fotografii de...

O victorie încâlcită!

CSM Satu Mare și FCC Baschet Arad au jucat duminică seara în sala LPS derby-ul etapei a 2-a a fazei a 2-a a Ligii...

Suporterii, invitați să contribuie la bugetul Olimpiei

Olimpia Satu Mare își va începe pregătirile pe data de 25 ianuarie. Dar ce e mai important gruparea voluntarilor olimpiști a anunțat pe site-ul...

Careianul Daniel Tentiș participă la Campionatul Mondial de atelaje trase de câini

După ce în noiembrie anul trecut a obținut locul al treilea la Campionatul European din Ungaria, careianul Daniel Tentiș va participa la Campionatul Mondial...

Primire deosebită pentru Mani Gyenes la revenirea în București

Satmareanul Emanuel Gyenes (35 de ani) a fost la a zecea sa prezenta la cel mai dur raliu din lume. Cea de-a 42-a...