More


  Tăcere şi mister în dosarul tablourilor din Dacia

  =

  tablouri

  Marea captură de tablouri realizată de poliţişti la sfârşitul săptămânii trecute pare să se dezumfle rapid. Poliţia refuză să ofere informaţii despre captură, iar singurul procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei este în concediu. Angajaţii Muzeului Judeţean au stabilit deja la o primă vedere că o parte dintre cele peste 600 de tablouri sunt nişte falsuri ordinare. De altfel, este greu de crezut că vreun colecţionar ar ţine sute de tablouri originale, în valoare de milioane de euro, într-o casă dintr-un sătuc uitat de Dumnezeu, fără nicio măsură specială de securitate. În lumea experţilor în antichităţi, sătmăreanul în casa căruia au fost găsite tablourile este cunoscut ca un individ specializat în plasarea imitaţiilor lipsite de valoare, dar extrem de bine realizate.

  Poliţia şi Parchetul, în silenzio stampa
  Anchetatorii refuză să furnizeze informaţii legate de uriaşa captură de tablouri ridicate din casa lui Dorin Pop, situată în localitatea Dacia. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare, inspectorul Camelia Cozma, a declarat ieri că nu poate furniza informaţii legate de acest caz pe motiv că cercetările sunt în plină desfăşurare, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei. În cursul zilei de ieri, reporterii Gazetei de Nord-Vest au încercat să afle mai multe informaţii despre sutele de tablouri ridicate de poliţişti de la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei, Anda Proşa. Reporterilor li s-a comunicat că prim-procurorul Anda Proşa se află în concediu şi va reveni la serviciu doar marţi.

  Singura informaţie certă este că tablourile ridicate de poliţişti au fost luate în custodie de Muzeul Judeţean Satu Mare, care le-a depozitat în incinta Castelului Karolyi din municipiul Carei. Angajaţii Muzeului Judeţean vor trebui să stabilească dacă este vorba de tablouri originale sau despre nişte simple copii lipsite de valoare. Printre picturile ridicate se află şi unele semnate de celebri pictori francezi precum Monet, Manet sau Matisse. În cazul în care ar fi originale, acestea ar valora chiar milioane de euro. Însă cele mai multe tablouri poartă semnătura unor reprezentanţi de seamă ai Şcolii băimărene de pictură. Preţul unui astfel de tablou variază între circa 1.000 de euro şi chiar câteva zeci de mii de euro, în funcţie de autor. Specialiştii Muzeului Judeţean au reuşit să se pronunţe asupra unora dintre tablouri, catalogându-le drept falsuri ordinare.

  Un personaj cunoscut în lumea anticarilor
  Reporterii Gazetei de Nord-Vest au consultat mai mulţi sătmăreni care activează în domeniul antichităţilor. Dorin Pop este foarte cunoscut în această lume şi nu are o reputaţie tocmai bună, fiind acuzat că se ocupă cu falsificarea de picturi. “Întrebaţi pe oricine care se ocupă de antichităţi despre Dorin şi veţi constata că toată lumea ştie ce hram poartă. Acesta cumpără tablouri mai vechi, fără valoare artistică, fiind interesat de pânza şi vopseaua lor. Are nişte pictori foarte talentaţi, care îi realizează reproduceri foarte reuşite. Apoi plasează tablourile în diverse locuri “virgine”, în special în zona Maramureşului, şi se foloseşte de diverşi intermediari pentru a dirija clienţii într-acolo. Era să cumpăr şi eu două asemenea tablouri cică originale cu câteva mii de euro, însă mi-am dat seama că e vorba de nişte imitaţii extrem de bine realizate, care n-au costat mai mult de o sută de euro. Însă am auzit că au existat suficienţi colecţionari care i-au cumpărat imitaţiile crezându-le originale”, ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, un sătmărean care s-a ocupat aproape 20 de ani cu comerţul de antichităţi.

  Având în vedere renumele autointitulatului colecţionar, este foarte probabil ca majoritatea tablourilor ridicate de poliţişti să fie de fapt nişte copii extrem de bine realizate, dar lipsite de valoare. Nu este exclus ca poliţiştii, care investighează în acest moment o grupare de traficanţi de tablouri furate, să fi dat din întâmplare de o reţea de falsificatori de tablouri. Pentru a continua cercetările, poliţiştii au nevoie de o plângere din partea vreunui colecţionar înşelat, însă este puţin probabil să găsească unul. Majoritatea colecţionarilor care cumpără obiecte de artă despre care află apoi că sunt contrafăcute ascund acest lucru, încercând să le paseze mai departe pentru a-şi recupera paguba.

  O captură şocantă în sătucul Dacia
  Reamintim că poliţiştii sătmăreni au găsit la locuinţa lui Dorin Pop din satul Dacia, comuna Doba, aproximativ 650 de tablouri despre care cred că fac parte din patrimoniul naţional al României şi al altor state din Uniunea Europeană. Poliţia bănuieşte că operele de artă ar putea fi furate. Totul a pornit de la un control în trafic, la sfârşitul săptămânii trecute. Poliţiştii au găsit în maşina unui bărbat de 47 ani 15 tablouri, lăzi de zestre şi alte obiecte artizanale, fără a deţine documente legale care să ateste provenienţa bunurilor. Uimiţi de captura realizată, poliţiştii au făcut o percheziţie la locuinţa acestuia, unde au descoperit alte 629 de tablouri susceptibile a face parte din patrimonial cultural naţional al României şi al altor state din Uniunea Europeană, unele dintre acestea posibil a proveni din infracţiuni de furt. Picturile au fost ridicate pentru ca anchetatorii să stabilească valoarea tablourilor şi dacă acestea au fost furate, fiind predate Muzeului Judeţean Satu Mare. Cercetările în cauză se efectuează sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei, urmând ca la finalizarea lor să se ia măsurile legale care se impun.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img