More


  Transfuzii cu sânge tânăr, folosite împotriva îmbătrânirii creierului

  - Advertisement -

  9

  O cură de transfuzii cu sânge recoltat de la şoareci tineri a avut un efect revigorant asupra creierului unor şoareci în vârstă, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, publicat duminică în revista Nature Medicine.

  “Există cu siguranţă ceva special în sângele tânăr care permite ameliorarea multor aspecte ale îmbătrânirii”, a declarat coordonatorul studiului, Saul Villeda, cercetător la Universitatea California din San Francisco.

  “Cred că acum putem să extindem cercetările pe oameni”, a adăugat el.

  Cercetătorii de la Universitatea California au comparat efectele avute de injecţiile repetate (8 într-un interval de 24 de ore) cu plasmă prelevată de la şoareci tineri (în vârstă de 3 luni) şi cu plasmă recoltată de la şoareci în vârstă de 18 luni asupra unei populaţii de animale în vârstă de 18 luni (durata medie de viaţă a unui şoarece este de doi ani).

  Rezultate: transfuziile cu “sânge tânăr” au avut ca efect ameliorarea performanţelor cognitive ale şoarecilor testaţi, în ceea ce priveşte capacitatea de memorare şi aceea de învăţare a unor sarcini noi.

  În plus, dacă “sângele tânăr” este denaturat prin încălzire, fapt care alterează structura proteinelor, înainte de a-l injecta şoarecilor bătrâni, efectul “dopant” asupra capacităţilor cognitive nu se mai produce.

  Unul dintre teste consta în măsurarea capacităţii şoarecilor de a-şi aminti indiciile despre poziţia unor platforme ascunse sub apă. “Şoarecii bătrâni trataţi cu plasmă tânără puteau să localizeze mult mai uşor platforma ascunsă”, a explicat coordonatorul studiului.

  Cercetătorii americani au constatat, de asemenea, o serie de modificări în structura creierelor şoarecilor, mai ales o creştere a numărului de zone cerebrale în care neuronii începeau să se conecteze între ei.

  “Datele noastre arată că injectarea de sânge tânăr contracarează îmbătrânirea la nivel molecular, structural, funcţional şi cognitiv la nivelul hipocampusului”, au declarat autorii studiului.

  Hipocampusul este o parte a creierului deosebit de sensibilă la efectele îmbătrânirii şi care joacă un rol central pentru memorie, mai ales pentru cea spaţială şi de orientare.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img