More

  Blocaj pe piaţa valutară sătmăreană

  valuta

  Piaţa valutară sătmăreană se află în criză de câţiva ani buni. Întrucât stranierii nu mai trimit bani acasă ca şi pe vremuri, iar sătmărenii abia îşi duc traiul de la o zi la alta, nemaipermiţându-şi să economisească în valută, casele de schimb trăiesc de pe urma sătmărenilor care schimbă sume mici de bani pentru a-şi plăti ratele la creditele luate în euro. Schimburile sunt sporadice, astfel că în mare parte a zilei, pe la casele de schimb valutar suflă vântul. Piaţa valutară sătmăreană s-ar putea revigora puţin în luna august, când sătmărenii plecaţi la muncă în străinătate se vor reîntoarce în ţară pentru a-şi petrece concediile.

  Efectele crizei, resimţite din plin
  Casele de schimb valutar din Sătmar fac faţă tot mai greu crizei economico-financiare. S-au dus vremurile de altă dată, când sătmărenii îşi ţineau economiile în euro, încercând să le ferească de efectul devalorizării leului. De asemenea, sătmărenii plecaţi la muncă în străinătate nu mai trimit acasă banii câştigaţi atât de greu. “Nivelul schimburilor de valută s-a redus extrem de mult în ultimii ani. Criza şi-a pus amprenta asupra acestui domeniu. Se vede că sătmărenii nu mai au bani. Mai demult, în perioada salariilor, sute de sătmăreni schimbau o parte din bani în euro, ţinându-i la ciorap. Acum, foarte puţini dintre ei îşi permit să facă acest lucru. De asemenea, sătmărenii primeau cu regularitate euro de la rudele plecate la muncă în străinătate, pe care îi schimbau apoi în lei. Acum şi cei care lucrează în străinătate se bucură dacă pot supravieţui acolo şi nu mai trimit acasă nimic. Din această cauză, e un adevărat blocaj pe piaţa valutară sătmăreană”, ne-a declarat casiera unei case de schimb valutar din Centrul Nou.

  Noroc cu ratele în valută
  Majoritatea clienţilor caselor de schimb valutar o constituie în prezent sătmărenii care cumpără valută, în special euro, pentru a-şi plăti ratele la credite. “Avem noroc cu sătmărenii care şi-au luat credite în euro. Datorită cursului mai ridicat practicat de bănci, aceştia preferă să vină la noi, să cumpere de aici euro pentru a-şi achita ratele. Dacă n-ar fi această categorie de sătmăreni, ne-ar fi foarte greu”, ne-a declarat angajata casei de schimb valutar.

  O altă categorie de sătmăreni care mai aduc puţin profit caselor de schimb valutar sunt cei care la sfârşit de săptămână merg să-şi facă cumpărăturile în supermarketurile din Ungaria sau merg să se distreze la aquaparcurile din ţara vecină. Cererea de forinţi creşte brusc în aproape fiecare sfârşit de săptămână. Sătmărenii care pleacă în Ungaria schimbă în general sume destul de mici în forinţi. Sumele sunt cuprinse între 5.000 şi câteva zeci de mii de forinţi.

  Revigorare probabilă doar în august
  Patronii caselor de schimb valutar îşi văd periclitate afacerile. Dacă situaţia nu se va schimba în viitorul apropiat, mulţi dintre ei vor fi nevoiţi să-şi închidă casele de schimb valutar. Întrucât comisioanele nu sunt mari, pentru a-şi asigura un minim de profit, aceştia au nevoie de un rulaj mare. Însă schimburile sporadice de valută realizate de sătmăreni sunt departe de nivelul aşteptat. Atât patronii cât şi angajaţii caselor de schimb valutar aşteaptă ca blocajul existent în prezent să persiste cel mult până în luna august. În acea lună obişnuiesc să vină acasă sătmărenii care lucrează în străinătate. Reîntorşi în ţară, aceştia obişnuiesc să schimbe sume mai mari de euro în lei, revigorând puţin piaţa valutară. După reîntoarcerea lor în străinătate, piaţa valutară sătmăreană reintră în aceeaşi stare de blocaj. Singurele şanse de revenire la situaţia din urmă cu şase-şapte ani sunt ieşirea din criză şi creşterea nivelului de trai.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE