More

  Consens pentru susţinerea lui Cioloş!

  Potrivit mai multor surse politice, actualul comisar pentru agricultură, Dacian Cioloş, are atât susţinerea premierului Victor Ponta, cât şi a preşedintelui Traian Băsescu pentru un nou mandat la Bruxelles.

  Considerat în continuare cu cele mai mari şanse pentru accedarea în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a făcut cunoscut că îşi doreşte persoane competente în viitorul guvern al Uniunii Europene şi îşi rezervă dreptul de a respinge propunerile care nu îndeplinesc criteriile sale. În acelaşi timp, el a lăsat de înţeles că ar fi de acord ca Dacian Cioloş să-şi menţină actuala funcţie de comisar pentru agricultură, în caz contrar, dacă propune o altă persoană, România riscă să obţină un portofoliu de mai mică importanţă.

  Dacian Cioloş se bucură de susţinerea politică a PSD şi a fost remarcată o apropiere a lui de partidul de guvernământ. Apropierea s-a produs prin directorul adjunct de cabinet Sorin Moisă, considerat un specialist în probleme de agricultură şi care a fost ales la 25 mai europarlamentar pe listele social-democraţilor.

  Dacian Cioloş se bucură totodată şi de susţinerea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care îl consideră indicat pentru ocuparea unui nou mandat de comisar pentru agricultură în guvernul Uniunii Europene.

  Un alt portofoliu compatibil cu profilul lui Dacian Cioloş este cel al dezvoltării regionale. Potrivit unor surse politice, postul de comisar european pentru agricultură, care dispune de cel mai mare buget , este dorit de state mai puternice decât România, o competiţie în acest sens fiind inevitabilă. De altminteri, din 1958 până acum, o singură persoană a reuşit să obţină două mandate: Sicco Mansholt, un social-democrat olandez, care este considerat a fi părintele politicii agricole comune.

  Dacian Cioloş are şanse reale de a fi nominalizat din partea României pentru un nou mandat de comisar la Bruxelles, având în acest sens şi susţinerea anunţată public a lui Traian Băsescu. Dreptul de a propune viitorul comisar european îi revine premierului, dar consensul la cel mai înalt nivel este de bun augur.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE