More

  Elena Udrea – preşedinte PMP

  La Congresul PMP, desfăşurat sâmbătă la Palatul Parlamentului, cei peste 1.000 de delegaţi participanţi au fost convocaţi să aleagă preşedintele partidului şi organele centrale de conducere. Un sondaj IRES realizat în 5 iunie o acredita pe Elena Udrea cu cele mai mari şanse – 27% – pentru accederea în funcţia de preşedinte al formaţiunii. De asemenea, 47% din cei chestionaţi – 1.280 de persoane – au apreciat că PMP a obţinut la europarlamentare un scor mare pentru un partid nou înfiinţat, iar 40% şi-au exprimat convingerea că Elena Udrea este cea mai importantă personalitate a partidului.

  Pornind de aici, membrii PMP, dar şi opinia publică interesată de subiect considerau că sâmbătă competiţia pentru şefia partidului se va tranşa fără mari probleme, cu victoria Elenei Udrea. Nu este însă mai puţin adevărat că scorul de doar 6,21% obţinut de partid la europarlamentare, sub Mircea Diaconu şi UDMR, a atras nemulţumiri şi critici la adresa Elenei Udrea, considerată principalul vinovat de eşec.

  Nu numai Daniel Funeriu şi Sebastian Lăzăroiu s-au declarat nemulţumiţi de scorul mic obţinut de PMP la europarlamentare, ci însuşi tatăl spiritual al partidului, Traian Băsescu. Astfel, la un moment dat, au existat voci care au cerut schimbarea strategiei şi a conducerii PMP.

  La Congresul de sâmbătă nu s-a înregistrat însă nicio surpriză. Atâta doar că televiziunile au dat o mai mică atenţie spectacolului, preocupate de finala de la Roland Garros. Elena Udrea l-a zdrobit, pur şi simplu, pe Daniel Funeriu, fiind aleasă preşedinte al partidului, după ce Adrian Rădulescu, Adrian Papahagi şi Gelu Vişan s-au retras din competiţie. În rest, îmbrăţişări, flori şi discursuri ditirambice. Şi mai ales ropote de aplauze când Elena Udrea l-a anunţat, mimând emoţia, pe Cristian Diaconescu drept candidat din partea PMP la funcţia de preşedinte al României.

  Deşi nu a participat la lucrări, Traian Băsescu a fost prezent din plin în osanalele pe care i le-au adus vorbitorii, care s-au angajat slugarnic să-i fie urmaşi fideli în gândire şi acţiune. Elena Udrea şi-a exprimat convingerea că în 2016 PMP va fi cel mai puternic partid politic din România. Dar, în mod sigur, a ignorat că, cel puţin deocamdată, partidul său nu a fost invitat să participe la nicio discuţie privind unificarea dreptei şi susţinerea unui candidat comun la preşedinţia ţării.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE