More


  Gunther Oettinger: Un acord în domeniul gazelor între Rusia şi Ucraina ar putea fi semnat “în următoarele zile”

  - Advertisement -

  1

  Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a afirmat, marţi seara, la sediul din Bruxelles al Comisiei Europene (CE), că un acord în domeniul gazelor între Rusia şi Ucraina ar putea fi semnat “în următoarele zile”.

  “Vom ajunge la un acord, probabil, în următoarele zile, nu în cursul acestei nopţi”, a declarat comisarul european.

  Delegaţia rusă era aşteptată la negocieri în cursul acestei nopţi, la ora 19.00 GMT (22.00, ora României), însă, în cele din urmă, reuniunea trilaterală – între Gunther Oettinger şi miniştrii rus şi ucrainean ai Energiei Aleksandr Novak şi Iuri Prodan – a fost amânată pentru miercuri dimineaţa, la ora 07.30 GMT (10.30, ora României), a comunicat CE.

  Reuniunea trilaterală va fi precedată de “întrevederi bilaterale”, a adăugat Comisia.

  Discuţiile purtate de cele trei părţi au drept scop ajungerea la un acord asupra preţului de livrare a gazelor ruseşti către Ucraina şi achitării sumelor datorate de partea ucraineană.

  Reuniunea precedentă s-a încheiat în cursul nopţii de luni spre marţi, după aproape opt ore de discuţii, fără semnarea unui acord.

  Miza, potrivit lui Prodan, este de a găsi “o soluţie globală care să rezolve problemele întâmpinate în stabilirea preţului de livrare a gazelor şi achitării datoriilor”.

  “Dar nu putem accepta mecanismul de calculare a preţului propus de Gazprom”, a explicat el, în cursul nopţii de luni spre marţi, subliniind că Ucraina vrea “un preţ echitabil şi corespunzător pieţei”, a insistat el.

  Moscova reclamă, în prealabil, semnarea unui acord în privinţa achitării unei sume de 1,47 de miliarde de dolari, care reprezintă datoria la gaze a Ucrainei faţă de Rusia pentru lunile noiembrie şi decembrie 2013.

  “Rusia vrea să ajungă la un acord şi participă în mod constructiv”, a afirmat ministrul rus.

  Compania rusă Gazprom şi cea ucraineană Naftogaz au început negocieri pentru stabilirea preţului de livrare a gazelor ruseşti şi unui plan de achitare a datoriilor la gaze ale Ucrainei faţă de Rusia. Ucraina are datorii la gaze faţă de Rusia în valoare de 2,2 miliarde de dolari pentru lunile noiembrie şi decembrie 2013, aprilie şi mai 2014, potrivit Gazprom.

  De asemenea, cele două părţi trebuie să ajungă la un acord asupra preţului şi cantităţilor de livrare a gazelor ruseşti către Naftogaz. Preţul ar urma să se situeze între 268 şi 480 de dolari pe mia de metri cubi.

  Ucraina a achiziţionat aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaz în 2013.

  Rusia a anunţat că nu va întrerupe pe parcursul negocierilor livrările de gaze către Ucraina, tranzitată de aproximativ 15% din gazul importat în state membre UE.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img