Helioport modern la Spitalul Judeţeanconsiliu

Şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean s-a desfăşurat într-o atmosferă relativ lejeră, pe ordinea de zi figurând 17 proiecte de hotărâre, plus punctul Diverse. La şedinţă au fost prezenţi 27 de consilieri judeţeni. Cele mai importante proiecte de hotărâre s-au referit la amenajarea parcării Spitalului Judeţean, în cadrul căreia va fi modernizat helioportul folosit de elicopterele SMURD. De asemenea, consilierii judeţeni au aprobat înfiinţarea a trei formaţiuni de salvamontişti în judeţul nostru, care vor avea în total 18 membri.

Proiect pentru parcarea Spitalului Judeţean
În cadrul şedinţei de ieri, consilierii au aprobat rectificarea bugetului consolidat al judeţului Satu Mare, modificarea componenţei ATOP ca urmare a trecerii în rezervă a fostului comandant al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, colonelul Gheorghe Avram, respectiv darea în folosinţă gratuită către municipiul Satu Mare a unor spaţii în imobilul situat pe strada Petofi Sandor în vederea funcţionării ghişeului unic al Serviciului de Evidenţă a Persoanelor.

Consilierii au dezbătut proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiei privind amenajarea parcării Spitalului Judeţean. Preşedintele Adrian Ştef a arătat că acest proiect include inclusiv modernizarea platformei pe care aterizează elicopterele SMURD. În prezent, din cauza iluminării deficitare, aceste elicoptere pot ateriza doar în timpul zilei. În cazul unor intervenţii pe timp de noapte, elicopterele SMURD sunt nevoite să aterizeze pe aeroport, pierzându-se minute preţioase cu transportul pacienţilor, minute care pot costa vieţi, a arătat Ştef.

Potrivit documentaţiei tehnico-economice, valoarea investiţiei este de 1,064 milioane lei, adică 241.520 euro. Durata de realizare a lucrărilor este de trei luni. În urma lor, se vor crea 88 locuri de parcare, în suprafaţă totală de 1.500 mp. Parcarea cu plată va genera venituri pentru Spitalul Judeţean, a declarat Ştef. De asemenea, se va reamenaja şi pista de aterizare pentru elicopterele SMURD existentă. Pe cercul de marcaj al pistei se vor amplasa corpuri reflectorizante pentru o mai bună vizibilitate, lucru care va permite folosirea helioportului şi pe timp de noapte. Chestionat despre arieratele Spitalului Judeţean în domeniul investiţiilor, preşedintele Ştef a declarat că se aşteaptă o Hotărâre a Guvernului pentru decontarea lor, motiv pentru care Consiliul Judeţean chiar a întârziat unele plăţi, în speranţa că vor fi achitate din fonduri guvernamentale.

Trei formaţiuni de salvamontişti în Sătmar
Consilierii judeţeni au mai aprobat actualizarea programului de transport public de persoane, strategia judeţeană de dezvoltare a serviciilor sociale pentru perioada 2014-2020, înfiinţarea unui centru social pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţia copilului în Noroieni şi actualizarea monografiei economico-militare a judeţului nostru. De asemenea, a fost aprobată constituirea a trei formaţii de salvare montană la nivelul judeţului Satu Mare. Preşedintele Ştef a arătat că fiecare formaţiune trebuie să aibă minim şase membri, voluntari ai Asociaţiei Multisalva. Preşedintele Adrian Ştef a arătat că, în urma colaborării cu această asociaţie, Consiliul Judeţean are obligaţia de a asigura dotarea pentru formaţiile de salvare montană din judeţul nostru. Până în prezent a fost achiziţionată dotarea pentru 18 voluntari salvamontişti. Numai pentru asigurarea permanenţei la viitoarea pârtie de schi de la Luna Şes vor fi necesari 12 salvamontişti, a adăugat preşedintele Ştef.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts