More


  Incendiu de proporţii şi explozii la Crucişor

  - Advertisement -

  exercitiu

  Un incendiu de proporţii a izbucnit în zona barajului din comuna Crucişor, fiind nevoie de intervenţia unor forţe conjugate din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” Satu Mare, serviciilor voluntare de pompieri din Crucişor şi Pomi, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Direcţiei Silvice Satu Mare şi a Batalionului 52 Geniu “Tisa” din Satu Mare. Din fericire, este vorba despre un exerciţiu de amploare gândit de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare. Scopul exerciţiului l-a constituit nevoia de verificare a viabilităţii Planului propriu de intervenţie împotriva incendiilor în masă şi a Planului operativ de intervenţie pentru stingerea incendiilor de proporţii izbucnite la fondul forestier al Direcţiei Silvice Satu Mare şi îmbunătăţirea conţinutului acestora, pe baza concluziilor desprinse pe timpul desfăşurării exerciţiului. Astfel de simulări vor fi puse în practică şi în perioada următoare.

  Scenariu plauzibil
  Potrivit scenariului pus la cale de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la ora 11.00, la dispeceratul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” Satu Mare s-a anunţat izbucnirea unui incendiu localizat în partea de nord a pădurii Ocolului Silvic Borleşti – zona barajului Crucişor. Incendiul a fost anunţat de către un cetăţean, care efectua lucrări agricole în zonă, de la o distanţă de circa 1.500 de metri de locul incendiului. Pompierii au concluzionat că posibila cauză a producerii incendiului a fost un foc deschis în liziera pădurii, vinovaţi fiind un grup de excursionişti. La faţa locului s-au deplasat forţe conjugate din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” Satu Mare, serviciilor voluntare de pompieri din Crucişor şi Pomi, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Direcţiei Silvice Satu Mare şi a Batalionului 52 Geniu “Tisa” din Satu Mare. Din cauza incendiului s-a produs şi o explozie a unor proiectile rămase din cel De-al Doilea Război Mondial, care a provocat rănirea gravă a trei persoane. Victimele au fost preluate de către mai multe echipaje SMURD, fiind nevoie de intervenţia pirotehniştilor, care au reuşit să ridice muniţia din zonă.

  Prefectul s-a declarat mulţumit
  În calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Eugeniu Avram a declarat că a vrut să participe efectiv la exerciţiu pentru a se asigura că relaţiile interinstituţionale funcţionează între serviciile specializate şi serviciile comunitare voluntare. Prefectul Avram a ţinut să aprecieze modul în care s-a desfăşurat exerciţiul, declarându-se mulţumit de ceea ce a văzut. “În primul rând, am vrut să particip efectiv, pentru a mă asigura şi să văd că relaţiile interinstituţionale funcţionează între serviciile specializate şi serviciile comunitare voluntare. Este vorba despre serviciile comunitare voluntare de la Crucişor şi Pomi. Este un exerciţiu de simulare pe care îl promovăm şi pe care încercăm să îl desfăşurăm în aşa fel încât să ne putem perfecţiona, pentru ca în momentul în care se va produce un eveniment nedorit să putem interveni prompt şi eficient. Aş vrea să apreciez modul în care s-a desfăşurat exerciţiul. Aţi văzut un angrenaj atât de mare de forţe, şi civil şi specialişti, care au acţionat în conformitate cu procedurile. Sigur că specialiştii vor analiza totul, iar dacă vor identifica anumite disfuncţionalităţi, acestea se vor corecta în timp. Sigur că acesta este şi scopul acestei simulări. Eu mă declar mulţumit de ceea ce am văzut aici”, a declarat prefectul Eugeniu Avram.

  Concluzii pozitive la final
  Inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” Satu Mare, colonelul Dan Gheorghe, a remarcat numărul mare de forţe care au intervenit în cadrul acestui exerciţiu. Oficialul a concluzionat că unitatea lucrului între forţele care au intervenit a fost foarte bună. Colonelul Dan Gheorghe a precizat că disfuncţionalităţile vor fi analizate într-o şedinţă cu cadrele din comanda unităţii, astfel încât aceasta să constituie o bază de pregătire pentru forţele de intervenţie. “Forţele participante la acest exerciţiu, după cum aţi putut vedea, au fost impresionante. Au fost mobilizate mai multe componente din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pe partea operativă de intervenţie. Sigur că prin această aglomerare de forţe şi prin simularea pe care noi am făcut-o, reuşesc să concluzionez că coeziunea lucrului între forţele care au intervenit a fost foarte bună. Mobilizarea a fost foarte bună. Nu pot să mă declar decât mulţumit. Aspectele minore le vom analiza într-o şedinţă cu cadrele din comanda unităţii, astfel încât aceasta să constituie o bază de pregătire pentru forţele de intervenţie”, a concluzionat colonelul Dan Gheorghe.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img