More

  Liberalii amână fuziunea

  Spre deosebire de democrat-liberali, liberalii au dat de înţeles că ar prefera ca fuziunea dintre cele două partide să se producă după alegerile prezidenţiale din noiembrie. Motivele evocate au în vedere faptul că în PNL mai sunt de rezolvat unele probleme importante, care necesită timp. La fel, apoi, crearea unui nou partid prin unificarea PNL şi PDL nu se poate face decât prin convocarea unui Congres, în condiţiile în care liberalii mai au în scurtă vreme un Congres decisiv, dar cu rezultate imprevizibile.

  În contextul crizei de timp invocate de liberali se mai menţionează că actele noii formaţiuni trebuie depuse la Tribunal, iar partidul politic poate fi contestat, ceea ce ar întârzia procesul de înregistrare. Pe de altă parte, chiar dacă nu se insistă asupra acestui aspect, contează în mare măsură relaţia la nivelul organizaţiilor locale ale PNL şi PDL, în condiţiile în care acestea s-au aflat ani buni pe poziţii conflictuale, acum fiind subliniată de unii lideri liberali necesitatea unui proces de “reacomodare”.

  Surse liberale au mai afirmat că la nivelul celor două partide s-ar putea genera conflicte şi frustrări interne în eventualitatea în care unii lideri, dintr-un partid saul altul , nu se vor regăsi în structura de conducere a noului partid format după fuziune. Nu în ultimul rând şi denumirea noului partid ar putea genera nemulţumiri, în condiţiile în care liberalii au anunţat deja că nu sunt dispuşi să renunţe la numele şi istoria PNL.

  Un element major al negocierilor PNL- PDL este cel al desemnării candidatului comun la prezidenţiale . Un moment hotărâtor în acest sens va fi într-o primă instanţă Congresul Extraordinar al PNL de la sfârşitul acestei luni. Chiar dacă democrat-liberalii au renunţat în favoarea lui Klaus Iohannis la candidatul lor, Cătălin Predoiu, fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a afirmat că ia în considerare să candideze la prezidenţiale. Nu se ştie dacă intenţionează să o facă în postură de independent sau într-o variantă care să afecteze ambiţiile lui Iohannis, dar să şi complice procesul de unificare a PNL şi PDL.

  Deocamdată, trăgând de firul ierbii din dorinţa de a-l face să crească mai repede, PDL şi Iniţiativa România Liberală au semnat un protocol de colaborare politică, Andrei Chiliman fiind cooptat în conducerea democrat-liberalilor ca prim-vicepreşedinte. Însă asperităţile privind momentul efectiv al fuziunii PNL-PDL se menţin.

  Voicu D Rusu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE